28 listopada klasy pierwsze miały przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych „Smak polskich owoców i warzyw” prowadzonych przez znanego kucharza – Pana Łukasza Konika.
Spotkanie z kucharzem było dla dzieci czasem smacznego eksperymentowania. Na początku każdy uczestnik zajęć otrzymał fartuch, deskę do krojenia oraz opowiedział o swoim standardowym śniadaniu. Następnie uczniowie, współpracując w grupie, zdobywali punkty rozwiązując tematyczne zagadki. Kolejnym zadaniem przygotowanym dla dzieci było rozpoznawanie za pomocą zmysłu dotyku nazwy ukrytego w pudełku warzywa lub owocu. Przygotowane przez organizatorów warsztatów prezenty – niespodzianki dodatkowo motywowały uczniów do aktywności. Każde dziecko mogło doskonalić swoje kulinarne umiejętności obierając
i krojąc przygotowane owoce. Dodatkowo, ćwiczenie krojenia było doskonałą okazją kształcącą motorykę małą i precyzję ruchów. Z pokrojonych owoców powstał zdrowy koktajl, który dzieci chętnie kosztowały, zachwycając się nowymi smakami. Pokrojone przez uczniów owoce posłużyły także, jako dodatek do kolejnego, przygotowanego przez kucharza dania – zdrowych, zielonych gofrów.
Warto podkreślić, że w czasie warsztatów uczniowie zostali zapoznani z wartościami odżywczymi owoców i warzyw. Uświadomiono im także, dlaczego spożywanie takich produktów jest ważne w codziennej diecie. Niewątpliwie, ciekawe propozycje posiłków zmotywowały dzieci do zdrowego odżywiania i poszukiwania nowych smaków.
Wychowawczynie klas pierwszych