Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 4 – 8 marzec 2024 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek 04.03.2024r.
Pieczywo pszenno żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, sucha krakowska, szynka wiejska, serek żółty(zawiera mleko).
Warzywa. Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenicę ).
Owoce.Zupa zacierkowa na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, pszenica, jajko).Kopytka (zawiera pszenicę, jajka) , gulasz z mięsa wieprzowego z warzywami (zawiera pszenice)

Dieta wegetariańska :
Kopytka (zawiera pszenicę, jajka) , gulasz z warzywami z cieciorką (zawiera pszenice),
Woda
Ciastka zbożowe owocowe (zawiera pszenicę), mleko.
Wtorek 05.03.2024r.Kasza manna (zawiera pszenicę) na mleku. Pieczywo pszenno – żytnie, masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, , ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa. Herbata.
OwoceZupa buraczana z ziemniakami na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, mleko ).Ziemniaki z koperkiem , kotlety mielone z mięsa wieprzowego (zawiera pszenice, jajko),mizeria (zawiera mleko).

Dieta wegetariańska
: Ziemniaki z koperkiem , kotlety mielone z kalafiora (zawiera pszenice,jajko), mizeria (zawiera mleko).
Lemoniada/woda
Taca owoców (winogrono, kiwi, pomarańcze).
Środa 06.03.2024r.Grahamka (zawiera pszenicę). Masło (zawiera mleko ).
Szynka drobiowa, wiejska, pasztet,ser żółty ( zawiera mleko ).
Warzywa. Herbata, mleko.
Owoce.Zupa grochówka na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica).Racuszki drożdżowe z jabłkiem (zawiera mleko,pszenica) polane jogurtem.
Woda.
Tortille z szynką i żółtym serem (zawiera pszenica ,mleko)Sos pomidorowy. Warzywa,Herbata.
Czwartek. 07.03.2024r.Płatki orkiszowe z mlekiem (zawiera mleko, pszenice). Pieczywo pszenne, masło (zawiera mleko). Szynka wieprzowa, szynka drobiowa, pasztet, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa. Herbata.
Owoce.Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze mięsno warzywnym (zawiera
seler, mleko).
Kaszotto (zawiera pszenice), z kurczakiem i warzywami.

Dieta wegetariańska:
Kaszotto (zawiera pszenice) z warzywami,
Kompot/woda
Owsiany pudding z tapioki z polewą truskawkową .
Piątek 08.03.2024r.Bułka z ziarnem (zawiera pszenicę ), masło (zawiera mleko). Serek biały (zawiera mleko) z rzodkiewką. Ser żółty (zawiera mleko),
Warzywa. Herbata,kakao (zawiera mleko).
Owoce.Zupa szczawiowa z jajkiem na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko). Ziemniaki z koperkiem, paluszki rybne z mintaja
w panierce (zawiera pszenica, jajko), surówka warzywna.

Woda.
Soczek owocowy, andruty (zawiera pszenica).

JADŁOSPIS NA 26 luty – 1marzec 2024 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek 26.02.2024r.
Pieczywo pszenno– żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, sucha krakowska, szynka wiejska, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa. Herbata, mleko.
Owoce.Żurek z kiełbasą z ziemniakami na wywarze warzywno mięsnym (zawiera seler,mleko, pszenicę)Potrawka chińska z mięsem drobiowym i warzywami w sosie słodko kwaśnym .

Dieta wegetariańska:
Potrawka chińska z cieciorką i warzywami w sosie słodko kwaśnym.

Woda.
Koktajl mleczko – owocowy. Bułeczka maślana( zawiera pszenica, mleko ).
Wtorek 27.02.2024r.Płatki gryczane na mleku. Pieczywo mieszane (zawiera pszenice), masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, drobiowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa.
Herbata.
OwoceZupa literkowa z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, jajka, pszenica ).Pierogi z mięsem (zawiera pszenicę, seler, soja), surówka ze świeżych warzyw.

Dieta wegetariańska :
Pierogi ze szpinakiem (zawiera pszenicę, seler), surówka ze świeżych warzyw.

Kompot/woda
Kisiel owocowy, biszkopty (zawiera pszenice).
Środa 28.02.2024r.Grahamka (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, drobiowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. 
Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko).
Owoce.Zupa ze słodkiej kapusty z kaszą pęczak na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica).Makaron kolorowy (zawiera jajka, pszenice) z twarogiem (zawiera mleko), polany sosem brzoskwiniowym .

Woda.
Pizza (zawiera: pszenice), szynka wiejska, ser żółty (zawiera mleko).
Sos pomidorowy.
Herbata.
Czwartek 29.02.2024r.Musli (zawiera pszenicę) z mlekiem. Pieczywo mieszane (zawiera pszenicę), masło(zawiera mleko), szynka wieprzowa, drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa .
Herbata.
Owoce.Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, mlekoZiemniaki , karkówka pieczona w sosie własnym, buraczki na ciepło ( zawiera pszenicę).

Dieta wegetariańska: Ziemniaki ,kotlet wegetariański, buraczki na ciepło(zawiera pszenica)

Kompot / woda.
Ciasto marchewkowe (zawiera pszenicę, jajka).

Mleko.
Piątek 01.03.2024r.Bułka pszenna z ziarnem (zawiera pszenice), pasta jajeczna (zawiera: jajka, mleko). Ser żółty (zawiera mleko),
Warzywa.
Herbata ,kakao (zawiera mleko).
Owoce.Zupa krem z pomidorów na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko)Ziemniaki z zieleniną, morszczuk w chrupiącej panierce (zawiera jajko, pszenica, ryba), surówka z kapusty kiszonej.

Woda.
Serek owocowy (zawiera mleko), wafle ryżowe.

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.