Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 29- 30 kwiecień 2024 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek 29.04.2024r.
Chleb żytnio – pszenny (zawiera pszenicę), masło (zawiera: mleko), szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko (zawiera mleko).Owoce.Rosół z makaronem na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera
seler, pszenice).
Pierogi z mięsem (zawiera pszenicę, seler, soja), surówka warzywna.

Dieta wegetariańska :
Pierogi ze szpinakiem (zawiera pszenicę, seler), surówka warzywna.
Woda
Koktajl mleczko – owocowy. Wafle ryżowe.
Wtorek 30.04.2024r.Płatki gryczane ( zawiera pszenice) na mleku. Bułka pszenna z ziarnem, masło (zawiera mleko). Szynka wieprzowa, drobiowa, salami, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa. Herbata.
Owoce.Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, mleko ).Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera seler) pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko).

Dieta wegetariańska :
Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne z (zawiera seler) pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko).
Kompot / Woda
Chałka (zawiera pszenice) z masłem, dżem owocowy . Mleko.
Środa 1.05.2024r.








Czwartek 2.05.2024r.







Piątek 3.05.2024r.







JADŁOSPIS NA 22 – 26 kwiecień 2024 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek 22.04.2024 r.
Pieczywo pszenno-żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, sucha krakowska, szynka wiejska, ser żółty(zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenica).
Owoce.Zupa literowa na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera: seler, pszenica, jajka).Ziemniaki z zieleniną, mięso mielone wieprzowe zawijane w kapuście z sosem pomidorowym.

Dieta wegetariańska:
Ziemniaki z zieleniną, warzywa z cieciorką zawijane w kapuście z sosem pomidorowym.
Woda.
Jogurt naturalny z musem owocowym i granolą (zawiera pszenica, mleko).
Wtorek 23.04.2024 r.Płatki gryczane na mleku. Pieczywo pszenno-żytnie, masło(zawiera mleko), szynka wieprzowa, drobiowa, salami, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata.
Owoce.Krupnik z komosą i kaszą jaglaną na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera: seler).Ziemniaki z zieleniną, kotlet schabowy (zawiera pszenice, jajka), surówka colesław.

Dieta wegetariańska:
Ziemniaki z zieleniną, kotlet z tofu (zawiera pszenice, jajka, soja), surówka colesław.

Lemoniada imbirowa / woda.
Ciasto drożdzowe z rodzynkami (zawiera mleko, pszenicę), jabłko.
Środa 24.04.2024 r.Bułka pszenna z ziarnami (zawiera pszenicę), masło(zawiera mleko), frankfurterki, szynka wieprzowa, drobiowa, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata, kakao (zawiera mleko).
Owoce.Zupa z jarzynowa z cieciorką na wywarze warzywnym (zawiera: seler).Naleśniki z białym serem (zawiera: pszenice, jajko, mleko), polane sosem truskawkowo – wiśniowym.
Woda.
Tosty z pieczywa pełnoziarnistego, z szynką i serem i ananasem(zawiera pszenice , mleko). Warzywa. Herbata
Czwartek 25.04.2024r.Zacierki (zawiera pszenice, jajka) na mleku. Pieczywo pszenno – żytnie , masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, pasztet, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata.
Owoce.Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera: seler, mleko).Kluski śląskie (zawiera pszenice, jajka) ze strogonowem wołowym, ogórek kiszony.

Dieta wegetariańska:
Kluski śląskie (zawiera pszenice, jajka)ze strogonowem warzywnym , ogórek kiszony.

Kompot / woda.
Kolorowe pianki owocowo- mleczne.
Piątek 26.04.2024 r.
Pieczywo pszenno – żytnie , masło (zawiera mleko), pasta z makreli (zawiera jajko, ryba, mleko)), ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata, mleko.
Owoce.Zupa z łososiem i ziemniakami na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko, ryba)Ziemniaki z zieleniną, jajko sadzone, fasolka szparagowa.

Woda.
Ciasteczka owsiane (zawiera pszenice ). Gruszka.

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.