Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 25 – 29 wrzesień 2023 r

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek 25.09.2023r.
Bułka pszenna z ziarnami (zawiera: pszenica), masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, salami, szynka wiejska, ser żółty(zawiera mleko). Warzywa.
Herbata, mleko .
OwoceZupa pomidorowa z ryżem na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera: seler, mleko).Kluski śląskie z mięsem (zawiera: pszenicę, soja), surówka warzywna.

Dieta wegetariańska :
Kluski śląskie z sosem warzywnym (zawiera: pszenicę, soja), surówka warzywna.

Woda.
Tapioka na mleku owsianym z musem brzoskwiniowym. Wafle kukurydziane.
Wtorek 26.09.2023r.Muslii (zawiera pszenicę) z mlekiem.
Pieczywo pszenno-żytnie, masło(zawiera mleko), szynka wieprzowa, drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa .
Herbata.
OwoceZupa pieczarkowa na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera: seler, mleko ).Ziemniaki, pulpety drobiowe w sosie koperkowym (zawiera: pszenice, jajka),surówka colesław.

Dieta wegetariańska :
Ziemniaki, kąski sojowe w sosie koperkowym (zawiera: pszenice, jajka, soja),surówka colesław.

Kompot / woda.
Bułka pszenna maślana (zawiera pszenice), sok wieloowocowy .
Środa 27.09.2023r.Tosty z pieczywa pełnoziarnistego z szynką i żółtym serem (zawiera mleko). Sos pomidorowy. Warzywa. Herbata, mleko.OwoceZupa ze słodkiej kapusty z kaszą pęczak na wywarze warzywnym (zawieraseler, pszenica).Makaron kolorowy (zawiera jajka, pszenice) z twarogiem (zawiera mleko), polany sosem truskawkowym.

Woda.
Grahamka (zawiera pszenice),masło(zawiera mleko) drobiowa, szynka wiejska, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata, mleko.
Czwartek 28.09.2023r.Płatki ryżowe (zawiera pszenice) na mleku.
Pieczywo pszenne, masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, pasztet (zawiera: gorczyce), ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata.
OwoceZupa ogórkowa na wywarze warzywno -mięsnym (zawiera: seler, mleko) .Leczo warzywne z mięsem z filetu kurczaka , kasza kuskus (zawiera pszenicę).

Dieta wegetariańska :
Leczo warzywne z fasolą czerwoną , kasza kuskus (zawiera pszenicę).

Kompot / woda.
Jogurt owocowy, bułka pszenna (zawiera pszenice).
Piątek 29.09.2023r.Grahamka (zawiera pszenice). Pasta jajeczna (zawiera jajka, mleko). Ser żółty (zawiera mleko), ser biały (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenice).
OwoceZupa krem z brokułu na wywarze warzywnym (zawiera: seler, mleko).Ziemniaki z zieleniną, łosoś świeży pieczony, fasolka szparagowa żółta (zawiera: mleko).

Woda.
Mus owocowy. Wafle ryżowe.

JADŁOSPIS NA 18 – 22 wrzesień 2023 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek 18.09.2023r.
Chleb żytnio – pszenny (zawiera pszenicę), masło (zawiera: mleko), szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa.
Herbata, mleko (zawiera mleko).
Owoce.Zupa kalafiorowa z ziemniakami na wywarze mięsno warzywnym (zawiera: seler, mleko).Kasza pęczak (zawiera pszenica), gulasz z udźca indyka (zawiera pszenicę), ogórek kiszony.
Dieta wegetariańska :
Kasza pęczak (zawiera pszenica), gulasz warzywny z fasolą (zawiera pszenicę), ogórek kiszony.
Woda.
Winogrono, arbuz, chrupki kukurydziane.
Wtorek 19.09.2023r.Płatki kukurydziane na mleku. Bułka pszenna z ziarnem, masło (zawiera mleko). Szynka wieprzowa, drobiowa, salami, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata.
Owoce.Zupa krupnik z komosy i kaszy jaglanej z ziemniakami na wywarze warzywno-mięsnym (zawiera seler).Ziemniaki z zieleniną, kotlety mielone z mięsa wieprzowego (zawiera: pszenica, jajka)., surówka z czerwonej kapusty. (zawiera: pszenica).
Dieta wegetariańska :
Ziemniaki z zieleniną, kotlety sojowy (zawiera: pszenica, jajka, soja), surówka z czerwonej kapusty. (zawiera: pszenica).
Kompot / woda.
Koktajl mleczno-owocowy (zawiera mleko) , biszkopty (zawiera pszenice).
Środa 20.09.2023r.Pieczywo pszenno-żytnie, masło(zawiera: mleko), kiełbaski , sos pomidorowy, żółty (zawiera mleko). Warzywa.
Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenice).
Owoce.Zupa z meksykańska na wywarze warzywnym. (zawiera seler, pszenica).Naleśniki z białym serem (zawiera pszenica, mleko, jajko), polane sosem owocowym.
Woda.


Tortille (zawiera pszenicę) z serem, szynką wieprzową, sosem pomidorowym.
Warzywa.
Herbata.
Czwartek 21.09.2023r.Płatki owsiane na mleku (zawiera mleko, pszenica) Pieczywo pszenne, masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, pasztet, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata.
Owoce.Żurek z kiełbasą z ziemniakami na wywarze warzywno-mięsnym (zawiera seler, mleko, pszenicę).Potrawka chińska z warzywami, z ryżem i kąskami z filetu kurczaka.
Dieta wegetariańska :
Potrawka chińska z warzywami, z ryżem i cieciorką.
Kompot / woda.
Galaretka mleczno-owocowa (zawiera: mleko) .
Piątek 22.09.2023r.Chleb razowy na zakwasie (zawiera pszenicę) z masłem (zawiera mleko), jajecznica. Ser żółty (zawiera mleko), serek topiony(zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata, kakao (zawiera mleko).
Owoce.Zupa krem z białych warzyw na wywarze warzywnym. (zawiera seler, mleko).Ziemniaki, mintaj w panierce(zawiera jajko, mleko, pszenica), warzywa gotowane na parze (zawiera: mleko) .
Woda.
Ciastka zbożowe (zawiera pszenicę). Mleko.

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.