Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 14 – 18 październik 2024 r.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek 14.10.2024 r.
Pieczywo pszenno-żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, sucha krakowska, szynka wieprzowa, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata, mleko .
Owoce.Rosół z makaronem na wywarze warzywno- mięsnym (zawieraseler, jajka, pszenica).Strogonow wołowy z warzywami , surówka ze świeżych warzyw (mix sałat, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, sos vinegret), kasza gryczana.

Woda.
Pudding z tapioki na mleku owsianym z sosem owocowym.
Wtorek 15.10.2024 r.Zupa mleczna z płatkami ryżowymi (zawiera mleko).

Pieczywo pełnoziarniste -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa , ser żółty ( zawiera mleko ).
Warzywa.
Herbata.
Owoce.Krupnik z kaszą mazurską na wywarze warzywno– mięsnym.(zawiera: seler, pszenica).Sznycel drobiowy w chrupiącej panierce,(zawiera pszenica, jajka) surówka wielowarzywna, ziemniaki z zieleniną.

Dieta wegetariańska : Cukinia w chrupiącej panierce (zawiera pszenica, jajko), surówka wielowarzywna, ziemniaki z zieleniną.

Kompot/ woda
Chałka z masłem (zawiera: pszenice, mleko) z dżemem.
Środa 16.10.2024 r.Pieczywo pszenne z siemieniem -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko).
Frankfurterki. Szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet, ser żółty ( zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenica).
Owoce.Zupa jarzynowa z cieciorką na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko).Kluski leniwe z serem (zawiera mleko, pszenica) z surówka ze świeżej marchewki z pestkami słonecznika (zawiera mleko).

Woda.
Bułka z ziarnem (zawiera pszenice), masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, drobiowa, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata.
Czwartek 17.10.2024 r.Płatki kukurydziane z mlekiem .
Grahamka (zawiera pszenicę),masło (zawiera mleko) szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata.
Owoce.Barszcz biały z kiełbasą na wywarze warzywno– mięsnym (zawiera seler, pszenica, mleko).Kurczak w sosie słodko -kwaśnym z warzywami i smażonym ryżem .

Dieta wegetariańska :

Cieciorka w sosie słodko-kwaśnym z warzywami i smażonym ryżem .

Kompot owocowy / woda.
Ciasteczka morelowe pełnoziarniste (zawiera mleko, pszenica), z banan. .
Piątek 18.10.2024 r.Bułka pszenna (zawiera pszenice), jajko gotowane na twardo, ser biały w plastrach, ser żółty, ser topiony.
Warzywa.
Herbata, mleko.
Owoce.Krem z dyni na wywarze warzywnym (zawiera: seler, mleko, pszenica).Mintaj pieczony w chrupiącej panierce, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, ziemniaki z zieleniną.

Woda.
Mus owocowy, chrupki kukurydziane.
*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie.

JADŁOSPIS NA 7 – 11 październik 2024 r.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek 7.10.2024 r.
Pieczywo pszenno-żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, sucha krakowska, szynka wieprzowa, ser żółty(zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata, kawa (zawiera mleko, pszenica)
Owoce.Zupa pieczarkowa zabielana z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera: seler, mleko).Kiełbasa z mięsa wieprzowego grillowana w piecu, sałata ze świeżych warzyw ( sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, sos vinegret), bułka pszenna ( zawiera pszenicę).

Dieta wegetariańska : Kiełbasa z mięsa wieprzowego grillowana w piecu, sałata ze świeżych warzyw (sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, sos vinegret), bułka pszenna ( zawiera pszenicę).

Woda.
Shake bananowo czekoladowy na maślance ( zawiera mleko ).
Wtorek 8.10.2024 r.Müsli z mlekiem.
Bułka pszenna z ziarnem (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata.
Owoce.Zupa fasolowa z boczkiem wędzonym na wywarze warzywno– mięsnym.(zawiera: seler).Mięso mielone wieprzowe zawijane w liść kapusty, z sosem pomidorowym, ziemniaki z zieleniną.

Dieta wegetariańska : Cieciorka z warzywami zawijana w liść kapusty, z sosem pomidorowym, ziemniaki z zieleniną.

Lemoniada cytrynowo – imbirowa / woda
Kisiel owocowy z biszkoptami (zawiera: pszenice)
Środa 9.10.2024 r.Pieczywo pszenne z siemieniem -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko ). Szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet, ser żółty ( zawiera mleko). Warzywa. Herbata,kakao (zawiera mleko).Owoce.Zupa z soczewicy z papryką na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica ).Twarogowy biały ser (zawiera mleko) z makaronem z mąki durum (zawiera pszenicę, jajko) polane sosem truskawkowym.
Woda.
Hot dog (zawiera pszenica), z parówką z szynki. Warzywa, Herbata ziołowa.
Czwartek 10.10.2024 r.Płatki owsiane na mleku.
Pieczywo pełnoziarniste -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata.
Owoce.Zupa zacierkowa na wywarze warzywno–mięsnym (zawiera: seler, pszenica, jajka).Gulasz z udźca indyka w sosie własnym ( zawiera pszenice), warzywa gotowane na parze , ziemniaki z zieleniną.

Dieta wegetariańska: Gulasz warzywny z groszkiem w sosie własnym (zawiera pszenice), warzywa gotowane na parze , ziemniaki z zieleniną.

Kompot owocowy / woda.
Budyń wanilinowy (zawiera mleko), z owocami.
Piątek 11.10.2024 r.Bułka pszenna (zawiera pszenice), ser biały w plastrach, ser żółty, ser topiony. Dżem wieloowocowy.
Warzywa.
Herbata, mleko.
Owoce.Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami zabielana na wywarze warzywnym z (zawiera: seler, mleko, jajko).Morszczuk pieczony w chrupiącej panierce, surówka z kapusty czerwonej z marchewką, ryż zasmażany z warzywami.
Woda.
Sok marchewkowy, wafle kukurydziane.

*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie.

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.