Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 10-15 listopad2025 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek
10.11.2025





Wtorek
11.11.2025





Środa
12.11.2025
Pieczywo pszenne z siemieniem -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko). Szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty
( zawiera mleko).
Warzywa. Herbata,kakao
( zawiera mleko).
Owoce.Zupa grochówka na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica).Makaron kolorowy (zawiera jajka, pszenice) z twarogiem
(zawiera mleko), polany sosem truskawkowym

Woda.
Mini pizza (zawiera:pszenice), szynka wiejska, ser żółty (zawiera mleko).
Sos pomidorowy. Herbata.
Czwartek
13.11.2025
Płatki kukurydziane z mlekiem . Bułka z pestkami dyni
(zawiera pszenicę),masło
(zawiera mleko)szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata.
Owoce.Zupa zacierkowa na wywarze warzywno – mięsnym
(zawiera seler, pszenica, jajka).
Pulpety z mięsa wieprzowego
( zawiera pszenicę, jajka ) w sosie koperkowym , kasza kuskus
(zawiera pszenicę) surówka warzywna.

Dieta wegetariańska: Pulpety warzywne
( zawiera pszenicę, jajka ) w sosie koperkowym
( zawiera pszenicę,mleko) , kasza kuskus
(zawiera pszenicę), surówka warzywna.

Kompot owocowy / woda.
Kisiel owocowy .
Chrupki kukurydziane .
Piątek
14.11.2025

Pieczywo mieszane
(zawiera pszenice), Serek biały
(zawiera mleko) z rzodkiewką . Ser żółty , ser topiony
( zawiera mleko), dżem .
Warzywa. Herbata , mleko.
Owoce.Zupa szczawiowa z jajkiem na wywarze warzywnym
(zawiera seler, mleko, jajka).
Morszczuk panierowany pod pierzynką z warzyw w sosie pomidorowym
( zawiera pszenice, seler, ryba), ziemniaki z zieleniną .

Woda.
Jogurt pitny owocowy
( zawiera mleko).
Snacki pocornowe paprykowe .

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.