Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 2830kwiecień 2025 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek
28.04.2025r.
Pieczywo mieszane (zawiera pszenicę). Masło (zawiera mleko) .Szynka drobiowa, wiejska, ser żółty (zawiera mleko) Warzywa.
Herbata, mleko.
Owoce.Zupa ogórkowa zabielana na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, mleko).Kiełbasa z mięsa wieprzowego grilowa na w piecu, sałatka ze świeżych warzyw, bułka pszenna
(zawiera pszenicę).

Dieta wegetariańska : Kiełbasa wegetariańska grilowa na w piecu, sałatka ze świeżych warzyw, bułka pszenna
(zawiera pszenicę).

Woda .
Jogurt
naturalny (zawiera mleko) z sosem owocowym, musli
(zawiera pszenicę).
Wtorek
29.04.2025r.
Kasza manna (zawiera pszenice) z sokiem owocowym . Pieczywo pszenno-razowe (zawiera pszenica), masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, pasztet, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata.
Owoce.Rosół z makaronem na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, jajka, pszenica).Pieczone podudzie z kurczaka, surówka warzywna, ziemniaki z zieleniną .

Dieta wegetariańska : Kotlety z tofu (zawiera pszenicę , jajka, soja), surówka warzywna, ziemniaki z zieleniną .

Kompot owocowy/Woda.
Drożdżówka z budyniem (zawiera pszenicę, mleko). Mleko.
Środa
30.04.2025r.
Pieczywo mieszane (zawiera pszenice), masło (zawiera mleko, szynka wieprzowa, drobiowa, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata, kakao (zawiera mleko).
Owoce.Zupa z soczewicy z papryką na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica).Kluski leniwe (zawiera pszenica ,mleko, jajko) surówka z marchewki z pestkami słonecznika.

Woda.
Pizza (zawiera: pszenice), szynka wiejska, ser żółty (zawiera mleko).
Sos pomidorowy. Herbata.
Czwartek
01.05.2025r.




Piątek
02.05.2025r.





JADŁOSPIS NA 2325kwiecień 2025 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek
21.04.2025r.





Wtorek
22.04.2025r.





Środa
23.04.2025r.
Pieczywo pszenno-żytnie. Masło (zawiera mleko).
Szynka drobiowa, wiejska, ser żółty ( zawiera
mleko).
Warzywa.
Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenicę).
Owoce.Zupa jarzynowa zabielana z ziemniakami i cieciorką na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko).Makaron kolorowy (zawiera jajka, pszenice) z twarogiem (zawiera mleko), polany sosem truskawkowym.

Woda.



Hot dog (zawiera pszenica), z parówką z szynki.
Warzywa, Herbata ziołowa.
Czwartek
24.04.2025r.
Płatki kukurydziane z mlekiem. Bułka z ziarnem (zawiera pszenicę) ,masło (zawiera mleko) szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa.
Herbata.
Owoce.Barszcz ukraiński na wywarze warzywno -mięsnym (zawiera seler, mleko).Klopsy z mięsa wieprzowego
(zawiera pszenice, jajka) w sosie porowym (zawiera pszenice), ziemniaki z zieleniną, brokuł gotowany na parze.

Dieta wegetariańska: Klopsy warzywne
(zawiera pszenice, jajka) w sosie porowym
(zawiera pszenice), ziemniaki z zieleniną, brokuł gotowany na parze.

Kompot owocowy / woda
Chałka
(zawiera
pszenicę, mleko), z masłem (zawiera mleko) z dżemem.
Mleko.
Piątek
25.04.2025r.
Pieczywo mieszane (zawiera pszenice),Masło (zawiera mleko). Jajka na twardo. Ser żółty (zawiera mleko), dżem .
Warzywa.
Herbata, kakao (zawiera mleko).
Owoce.Zupa krem z dyni zabielana na wywarze warzywnym z mlekiem kokosowym (zawiera seler, mleko).Morszczuk pieczony w chrupiącej panierce, mini marchewka (zawiera pszenice), ziemniaki z zieleniną .

Woda.
Chipsy jabłkowe , jogurt pitny naturalny (zawiera mleko).

*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.