JADŁOSPIS NA 25 – 29 wrzesień 2023 r
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 25.09.2023r. | Bułka pszenna z ziarnami (zawiera: pszenica), masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, salami, szynka wiejska, ser żółty(zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko . | Owoce | Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera: seler, mleko). | Kluski śląskie z mięsem (zawiera: pszenicę, soja), surówka warzywna. Dieta wegetariańska : Kluski śląskie z sosem warzywnym (zawiera: pszenicę, soja), surówka warzywna. Woda. | Tapioka na mleku owsianym z musem brzoskwiniowym. Wafle kukurydziane. |
Wtorek 26.09.2023r. | Muslii (zawiera pszenicę) z mlekiem. Pieczywo pszenno-żytnie, masło(zawiera mleko), szynka wieprzowa, drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa . Herbata. | Owoce | Zupa pieczarkowa na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera: seler, mleko ). | Ziemniaki, pulpety drobiowe w sosie koperkowym (zawiera: pszenice, jajka),surówka colesław. Dieta wegetariańska : Ziemniaki, kąski sojowe w sosie koperkowym (zawiera: pszenice, jajka, soja),surówka colesław. Kompot / woda. | Bułka pszenna maślana (zawiera pszenice), sok wieloowocowy . |
Środa 27.09.2023r. | Tosty z pieczywa pełnoziarnistego z szynką i żółtym serem (zawiera mleko). Sos pomidorowy. Warzywa. Herbata, mleko. | Owoce | Zupa ze słodkiej kapusty z kaszą pęczak na wywarze warzywnym (zawieraseler, pszenica). | Makaron kolorowy (zawiera jajka, pszenice) z twarogiem (zawiera mleko), polany sosem truskawkowym. Woda. | Grahamka (zawiera pszenice),masło(zawiera mleko) drobiowa, szynka wiejska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko. |
Czwartek 28.09.2023r. | Płatki ryżowe (zawiera pszenice) na mleku. Pieczywo pszenne, masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, pasztet (zawiera: gorczyce), ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce | Zupa ogórkowa na wywarze warzywno -mięsnym (zawiera: seler, mleko) . | Leczo warzywne z mięsem z filetu kurczaka , kasza kuskus (zawiera pszenicę). Dieta wegetariańska : Leczo warzywne z fasolą czerwoną , kasza kuskus (zawiera pszenicę). Kompot / woda. | Jogurt owocowy, bułka pszenna (zawiera pszenice). |
Piątek 29.09.2023r. | Grahamka (zawiera pszenice). Pasta jajeczna (zawiera jajka, mleko). Ser żółty (zawiera mleko), ser biały (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenice). | Owoce | Zupa krem z brokułu na wywarze warzywnym (zawiera: seler, mleko). | Ziemniaki z zieleniną, łosoś świeży pieczony, fasolka szparagowa żółta (zawiera: mleko). Woda. | Mus owocowy. Wafle ryżowe. |
JADŁOSPIS NA 18 – 22 wrzesień 2023 rok
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 18.09.2023r. | Chleb żytnio – pszenny (zawiera pszenicę), masło (zawiera: mleko), szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko (zawiera mleko). | Owoce. | Zupa kalafiorowa z ziemniakami na wywarze mięsno warzywnym (zawiera: seler, mleko). | Kasza pęczak (zawiera pszenica), gulasz z udźca indyka (zawiera pszenicę), ogórek kiszony. Dieta wegetariańska : Kasza pęczak (zawiera pszenica), gulasz warzywny z fasolą (zawiera pszenicę), ogórek kiszony. Woda. | Winogrono, arbuz, chrupki kukurydziane. |
Wtorek 19.09.2023r. | Płatki kukurydziane na mleku. Bułka pszenna z ziarnem, masło (zawiera mleko). Szynka wieprzowa, drobiowa, salami, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa krupnik z komosy i kaszy jaglanej z ziemniakami na wywarze warzywno-mięsnym (zawiera seler). | Ziemniaki z zieleniną, kotlety mielone z mięsa wieprzowego (zawiera: pszenica, jajka)., surówka z czerwonej kapusty. (zawiera: pszenica). Dieta wegetariańska : Ziemniaki z zieleniną, kotlety sojowy (zawiera: pszenica, jajka, soja), surówka z czerwonej kapusty. (zawiera: pszenica). Kompot / woda. | Koktajl mleczno-owocowy (zawiera mleko) , biszkopty (zawiera pszenice). |
Środa 20.09.2023r. | Pieczywo pszenno-żytnie, masło(zawiera: mleko), kiełbaski , sos pomidorowy, żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenice). | Owoce. | Zupa z meksykańska na wywarze warzywnym. (zawiera seler, pszenica). | Naleśniki z białym serem (zawiera pszenica, mleko, jajko), polane sosem owocowym. Woda. | Tortille (zawiera pszenicę) z serem, szynką wieprzową, sosem pomidorowym. Warzywa. Herbata. |
Czwartek 21.09.2023r. | Płatki owsiane na mleku (zawiera mleko, pszenica) Pieczywo pszenne, masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, pasztet, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Żurek z kiełbasą z ziemniakami na wywarze warzywno-mięsnym (zawiera seler, mleko, pszenicę). | Potrawka chińska z warzywami, z ryżem i kąskami z filetu kurczaka. Dieta wegetariańska : Potrawka chińska z warzywami, z ryżem i cieciorką. Kompot / woda. | Galaretka mleczno-owocowa (zawiera: mleko) . |
Piątek 22.09.2023r. | Chleb razowy na zakwasie (zawiera pszenicę) z masłem (zawiera mleko), jajecznica. Ser żółty (zawiera mleko), serek topiony(zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kakao (zawiera mleko). | Owoce. | Zupa krem z białych warzyw na wywarze warzywnym. (zawiera seler, mleko). | Ziemniaki, mintaj w panierce(zawiera jajko, mleko, pszenica), warzywa gotowane na parze (zawiera: mleko) . Woda. | Ciastka zbożowe (zawiera pszenicę). Mleko. |
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.