JADŁOSPIS NA 29- 30 kwiecień 2024 rok
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 29.04.2024r. | Chleb żytnio – pszenny (zawiera pszenicę), masło (zawiera: mleko), szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko (zawiera mleko). | Owoce. | Rosół z makaronem na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, pszenice). | Pierogi z mięsem (zawiera pszenicę, seler, soja), surówka warzywna. Dieta wegetariańska : Pierogi ze szpinakiem (zawiera pszenicę, seler), surówka warzywna. Woda | Koktajl mleczko – owocowy. Wafle ryżowe. |
Wtorek 30.04.2024r. | Płatki gryczane ( zawiera pszenice) na mleku. Bułka pszenna z ziarnem, masło (zawiera mleko). Szynka wieprzowa, drobiowa, salami, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, mleko ). | Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera seler) pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko). Dieta wegetariańska : Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne z (zawiera seler) pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko). Kompot / Woda | Chałka (zawiera pszenice) z masłem, dżem owocowy . Mleko. |
Środa 1.05.2024r. | |||||
Czwartek 2.05.2024r. | |||||
Piątek 3.05.2024r. |
JADŁOSPIS NA 22 – 26 kwiecień 2024 rok
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 22.04.2024 r. | Pieczywo pszenno-żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, sucha krakowska, szynka wiejska, ser żółty(zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenica). | Owoce. | Zupa literowa na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera: seler, pszenica, jajka). | Ziemniaki z zieleniną, mięso mielone wieprzowe zawijane w kapuście z sosem pomidorowym. Dieta wegetariańska: Ziemniaki z zieleniną, warzywa z cieciorką zawijane w kapuście z sosem pomidorowym. Woda. | Jogurt naturalny z musem owocowym i granolą (zawiera pszenica, mleko). |
Wtorek 23.04.2024 r. | Płatki gryczane na mleku. Pieczywo pszenno-żytnie, masło(zawiera mleko), szynka wieprzowa, drobiowa, salami, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Krupnik z komosą i kaszą jaglaną na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera: seler). | Ziemniaki z zieleniną, kotlet schabowy (zawiera pszenice, jajka), surówka colesław. Dieta wegetariańska: Ziemniaki z zieleniną, kotlet z tofu (zawiera pszenice, jajka, soja), surówka colesław. Lemoniada imbirowa / woda. | Ciasto drożdzowe z rodzynkami (zawiera mleko, pszenicę), jabłko. |
Środa 24.04.2024 r. | Bułka pszenna z ziarnami (zawiera pszenicę), masło(zawiera mleko), frankfurterki, szynka wieprzowa, drobiowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kakao (zawiera mleko). | Owoce. | Zupa z jarzynowa z cieciorką na wywarze warzywnym (zawiera: seler). | Naleśniki z białym serem (zawiera: pszenice, jajko, mleko), polane sosem truskawkowo – wiśniowym. Woda. | Tosty z pieczywa pełnoziarnistego, z szynką i serem i ananasem(zawiera pszenice , mleko). Warzywa. Herbata |
Czwartek 25.04.2024r. | Zacierki (zawiera pszenice, jajka) na mleku. Pieczywo pszenno – żytnie , masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, pasztet, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera: seler, mleko). | Kluski śląskie (zawiera pszenice, jajka) ze strogonowem wołowym, ogórek kiszony. Dieta wegetariańska: Kluski śląskie (zawiera pszenice, jajka)ze strogonowem warzywnym , ogórek kiszony. Kompot / woda. | Kolorowe pianki owocowo- mleczne. |
Piątek 26.04.2024 r. | Pieczywo pszenno – żytnie , masło (zawiera mleko), pasta z makreli (zawiera jajko, ryba, mleko)), ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko. | Owoce. | Zupa z łososiem i ziemniakami na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko, ryba) | Ziemniaki z zieleniną, jajko sadzone, fasolka szparagowa. Woda. | Ciasteczka owsiane (zawiera pszenice ). Gruszka. |
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.