JADŁOSPIS NA 14 – 18 październik 2024 r.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 14.10.2024 r. | Pieczywo pszenno-żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, sucha krakowska, szynka wieprzowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko . | Owoce. | Rosół z makaronem na wywarze warzywno- mięsnym (zawieraseler, jajka, pszenica). | Strogonow wołowy z warzywami , surówka ze świeżych warzyw (mix sałat, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, sos vinegret), kasza gryczana. Woda. | Pudding z tapioki na mleku owsianym z sosem owocowym. |
Wtorek 15.10.2024 r. | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi (zawiera mleko). Pieczywo pełnoziarniste -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa , ser żółty ( zawiera mleko ). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Krupnik z kaszą mazurską na wywarze warzywno– mięsnym.(zawiera: seler, pszenica). | Sznycel drobiowy w chrupiącej panierce,(zawiera pszenica, jajka) surówka wielowarzywna, ziemniaki z zieleniną. Dieta wegetariańska : Cukinia w chrupiącej panierce (zawiera pszenica, jajko), surówka wielowarzywna, ziemniaki z zieleniną. Kompot/ woda | Chałka z masłem (zawiera: pszenice, mleko) z dżemem. |
Środa 16.10.2024 r. | Pieczywo pszenne z siemieniem -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko). Frankfurterki. Szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet, ser żółty ( zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenica). | Owoce. | Zupa jarzynowa z cieciorką na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko). | Kluski leniwe z serem (zawiera mleko, pszenica) z surówka ze świeżej marchewki z pestkami słonecznika (zawiera mleko). Woda. | Bułka z ziarnem (zawiera pszenice), masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, drobiowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. |
Czwartek 17.10.2024 r. | Płatki kukurydziane z mlekiem . Grahamka (zawiera pszenicę),masło (zawiera mleko) szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Barszcz biały z kiełbasą na wywarze warzywno– mięsnym (zawiera seler, pszenica, mleko). | Kurczak w sosie słodko -kwaśnym z warzywami i smażonym ryżem . Dieta wegetariańska : Cieciorka w sosie słodko-kwaśnym z warzywami i smażonym ryżem . Kompot owocowy / woda. | Ciasteczka morelowe pełnoziarniste (zawiera mleko, pszenica), z banan. . |
Piątek 18.10.2024 r. | Bułka pszenna (zawiera pszenice), jajko gotowane na twardo, ser biały w plastrach, ser żółty, ser topiony. Warzywa. Herbata, mleko. | Owoce. | Krem z dyni na wywarze warzywnym (zawiera: seler, mleko, pszenica). | Mintaj pieczony w chrupiącej panierce, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, ziemniaki z zieleniną. Woda. | Mus owocowy, chrupki kukurydziane. |
JADŁOSPIS NA 7 – 11 październik 2024 r.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 7.10.2024 r. | Pieczywo pszenno-żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, sucha krakowska, szynka wieprzowa, ser żółty(zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kawa (zawiera mleko, pszenica) | Owoce. | Zupa pieczarkowa zabielana z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera: seler, mleko). | Kiełbasa z mięsa wieprzowego grillowana w piecu, sałata ze świeżych warzyw ( sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, sos vinegret), bułka pszenna ( zawiera pszenicę). Dieta wegetariańska : Kiełbasa z mięsa wieprzowego grillowana w piecu, sałata ze świeżych warzyw (sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, sos vinegret), bułka pszenna ( zawiera pszenicę). Woda. | Shake bananowo czekoladowy na maślance ( zawiera mleko ). |
Wtorek 8.10.2024 r. | Müsli z mlekiem. Bułka pszenna z ziarnem (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa fasolowa z boczkiem wędzonym na wywarze warzywno– mięsnym.(zawiera: seler). | Mięso mielone wieprzowe zawijane w liść kapusty, z sosem pomidorowym, ziemniaki z zieleniną. Dieta wegetariańska : Cieciorka z warzywami zawijana w liść kapusty, z sosem pomidorowym, ziemniaki z zieleniną. Lemoniada cytrynowo – imbirowa / woda | Kisiel owocowy z biszkoptami (zawiera: pszenice) |
Środa 9.10.2024 r. | Pieczywo pszenne z siemieniem -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko ). Szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet, ser żółty ( zawiera mleko). Warzywa. Herbata,kakao (zawiera mleko). | Owoce. | Zupa z soczewicy z papryką na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica ). | Twarogowy biały ser (zawiera mleko) z makaronem z mąki durum (zawiera pszenicę, jajko) polane sosem truskawkowym. Woda. | Hot dog (zawiera pszenica), z parówką z szynki. Warzywa, Herbata ziołowa. |
Czwartek 10.10.2024 r. | Płatki owsiane na mleku. Pieczywo pełnoziarniste -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa zacierkowa na wywarze warzywno–mięsnym (zawiera: seler, pszenica, jajka). | Gulasz z udźca indyka w sosie własnym ( zawiera pszenice), warzywa gotowane na parze , ziemniaki z zieleniną. Dieta wegetariańska: Gulasz warzywny z groszkiem w sosie własnym (zawiera pszenice), warzywa gotowane na parze , ziemniaki z zieleniną. Kompot owocowy / woda. | Budyń wanilinowy (zawiera mleko), z owocami. |
Piątek 11.10.2024 r. | Bułka pszenna (zawiera pszenice), ser biały w plastrach, ser żółty, ser topiony. Dżem wieloowocowy. Warzywa. Herbata, mleko. | Owoce. | Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami zabielana na wywarze warzywnym z (zawiera: seler, mleko, jajko). | Morszczuk pieczony w chrupiącej panierce, surówka z kapusty czerwonej z marchewką, ryż zasmażany z warzywami. Woda. | Sok marchewkowy, wafle kukurydziane. |
*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.