Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 24 – 28 czerwiec 2024 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek 24.06.2024 r.
Pieczywo pszenno-żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, sucha krakowska, szynka wiejska, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata, mleko.
Owoce.Zupa zacierkowa na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera: seler, jajka, pszenica).Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera seler) pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko).

Woda.
Talarki gryczane , sok owocowy.
Wtorek 25.06.2024 r.Musli owocowe z mlekiem. Pieczywo pszenno-żytnie, masło(zawiera mleko), szynka wieprzowa, drobiowa, salami, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata.
Owoce.Zupa ogórkowa na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, mleko).Ziemniaki z zieleniną, kotlet pożarski (zawiera pszenice, jajka ) z mięsa drobiowego, marchew z groszkiem (zawiera pszenice).

Kompot / woda.
Chałka (zawiera pszenice) z masłem, dżem wieloowocowy. Mleko.
Środa 26.06.2024 r.Bułka pszenna z ziarnami (zawiera pszenicę), masło(zawiera mleko), szynka wieprzowa, drobiowa, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenica).
Owoce.Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko).Makaron (zawiera: pszenice, jajko), z białym serem, polane sosem owocowym.
Woda.
Pizza z szynką i żółtym serem (zawiera pszenice , mleko). Sos pomidorowy .
Herbata
Czwartek 27.06.2024r.Płatki owsiane na mleku. Pieczywo pszenno – żytnie , masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, pasztet, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata.
Owoce.Rosół z makaronem na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, pszenica, jajka).Ziemniaki z zieleniną, kotlet schabowy (zawiera pszenice, jajka), młoda kapusta.

Kompot / woda.
Biszkopty (zawiera pszenice ), owoc.
Piątek 28.06.2024 r.
Pieczywo pszenno – żytnie , masło (zawiera mleko), pasta z tuńczyka z jajkiem (zawiera jajko), ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata, mleko.
Owoce.Zupa krem pomidorowy na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko)Ziemniaki z zieleniną, kotlety jajeczne (zawiera pszenice, jajka), kalafior.

Woda.
Chrupki kukurydziane, jogurt owocowy (zawiera mleko).

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.