JADŁOSPIS NA 24 – 28 czerwiec 2024 rok
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 24.06.2024 r. | Pieczywo pszenno-żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, sucha krakowska, szynka wiejska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko. | Owoce. | Zupa zacierkowa na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera: seler, jajka, pszenica). | Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera seler) pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko). Woda. | Talarki gryczane , sok owocowy. |
Wtorek 25.06.2024 r. | Musli owocowe z mlekiem. Pieczywo pszenno-żytnie, masło(zawiera mleko), szynka wieprzowa, drobiowa, salami, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa ogórkowa na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, mleko). | Ziemniaki z zieleniną, kotlet pożarski (zawiera pszenice, jajka ) z mięsa drobiowego, marchew z groszkiem (zawiera pszenice). Kompot / woda. | Chałka (zawiera pszenice) z masłem, dżem wieloowocowy. Mleko. |
Środa 26.06.2024 r. | Bułka pszenna z ziarnami (zawiera pszenicę), masło(zawiera mleko), szynka wieprzowa, drobiowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenica). | Owoce. | Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko). | Makaron (zawiera: pszenice, jajko), z białym serem, polane sosem owocowym. Woda. | Pizza z szynką i żółtym serem (zawiera pszenice , mleko). Sos pomidorowy . Herbata |
Czwartek 27.06.2024r. | Płatki owsiane na mleku. Pieczywo pszenno – żytnie , masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, pasztet, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Rosół z makaronem na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, pszenica, jajka). | Ziemniaki z zieleniną, kotlet schabowy (zawiera pszenice, jajka), młoda kapusta. Kompot / woda. | Biszkopty (zawiera pszenice ), owoc. |
Piątek 28.06.2024 r. | Pieczywo pszenno – żytnie , masło (zawiera mleko), pasta z tuńczyka z jajkiem (zawiera jajko), ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko. | Owoce. | Zupa krem pomidorowy na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko) | Ziemniaki z zieleniną, kotlety jajeczne (zawiera pszenice, jajka), kalafior. Woda. | Chrupki kukurydziane, jogurt owocowy (zawiera mleko). |
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.