JADŁOSPIS NA 27-31 marzec 2023 rok
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 27.03.2023 | Pieczywo pszenno żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, sucha krakowska, szynka wiejska, serek żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko. | Owoce. | Zupa literkowa na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, pszenica). | Spaghetti (zawiera pszenicę) warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera seler), pomidory, ser żółty (zawiera mleko). Dieta wegetariańska: Spaghetti (zawiera pszenice) warzywne (zawiera seler), pomidory, ser żółty (zawiera mleko) Woda. | Jogurt pitny owocowy ( zawiera mleko), wafle ryżowe. |
Wtorek 28.03.2023 | Płatki gryczane na mleku . Grahamka ( zawiera pszenicę ), masło ( zawiera mleko)szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty ( zawiera mleko ). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, mleko). | Ziemniaki z zieleniną, potrawka z kurczaka z warzywami. Dieta wegetariańska: Ziemniaki z zieleniną , potrawka z cieciorką z warzywami. Kompot / woda. | Chałka (zawiera pszenicę, mleko), z masłem (zawiera mleko) z dżemem. Mleko |
Środa 29.032023 | Pieczywo mieszane (zawiera pszenicę). Masło ( zawiera mleko ). Szynka drobiowa, wiejska , pasztet, ser żółty (zawiera mleko ). Warzywa. Herbata,kawa zbożowa ( zawiera mleko). | Owoce. | Zupa z soczewicy na wywarze warzywnym (zawiera seler). | Makaron kolorowy (zawiera pszenice, jajko), ser biały twarogowy (zawiera mleko), polane owocami. Woda. | Hot – dog (zawiera pszenice). Parówki drobiowe. Warzywa. Sos pomidorowy. Herbata. |
Czwartek 30.03.2023 | Musli z mlekiem (zawiera pszenicę) Pieczywo mieszane (zawiera pszenicę ) .Masło (zawiera mleko ) Szynka drobiowa, wieprzowa, salami, ser żółty (zawiera mleko ). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa grysikowa na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler,pszenica). | Ziemniaki z zieleniną, pieczone podudzia z kurczaka ,surówka z kapusty pekińskiej. Dieta wegetariańska: Ziemniaki z zieleniną, kotlet sojowy (zawiera soję, pszenicę, jajko) surówka z kapusty pekińskiej. Kompot/woda. | Koktajl czekoladowo – owocowy na kefirze (zawiera mleko ). Chrupki kukurydziane. |
Piątek 31.03.2023 | Bułka z ziarnem (zawiera pszenice),Dżem, serek biały (zawiera mleko). Ser żółty (zawiera mleko), ser topiony (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kakao (zawiera mleko) . | Owoce. | Zupa rybna z łososia i z ziemniakami na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko). | Pierogi z białym serem i ziemniakami (zwiera jajko,pszenice,mleko )z cebulką , surówka warzywna . Woda | Przekąska pszenna z pieca (zawiera pszenicę) , mus owocowy. |
JADŁOSPIS NA 20-24 marzec 2023 rok
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 20.03.2023 | Pieczywo mieszane ( zawiera pszenicę). Masło (zawiera mleko) szynka drobiowa, szynka wiejska,ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata , kakao (zawiera mleko). | Owoce. | Zupa koperkowa z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler). | Strogonow wołowy (zawiera pszenica, mleko) z kaszą gryczaną, surówka z ogórka kwaszonego. Dieta wegetariańska : Strogonow wegetariański (zawiera pszenica, mleko) z cieciorką,z kaszą gryczaną, surówka z ogórka kwaszonego. Woda. | Jogurt naturalny (zawiera mleko) z musli (zawiera pszenicę) i polewą owocową. |
Wtorek 21.03.2023 | Płatki ryżowe na mleku. Grahamka (zawiera pszenicę ). Szynka drobiowa, wieprzowa, salami , ser żółty (zawiera mleko ) Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa ryżowa z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, mleko) | Ziemniaki z zieleniną, kotlet schabowy w panierce (zawiera jajko, pszenicę) mizeria (zawiera mleko). Dieta wegetariańska: Ziemniaki z zieleniną, sznycel wegetariański (zawiera mleko soję, pszenicę),mizeria (zawiera mleko). Kompot / woda. | Galaretka tęczowa z bitą śmietaną (zawiera mleko) i owocami. Herbata ziołowa. |
Środa 22.032023 | Pieczywo pszenno-żytnie (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko), talarki podsmażane, szynka wieprzowa, drobiowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata,kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenicę). | Owoce. | Zupa z kapustą słodką i kaszą pęczak na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica) | Naleśniki (zawiera pszenicę, mleko, jajko) z białym serem (zawiera mleko), polane sosem owocowym. Woda. | Pizza z szynką i żółtym serem (zawiera pszenice, mleko). Warzywa. Herbata |
Czwartek 23.03.2023 | Pszenna granola z mlekiem. Pieczywo pszenno – żytnie, masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, pasztet, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa Herbata. | Owoce. | Zupa pieczarkowa z ziemniakami na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, mleko) | Hamburgery z mięsem wieprzowo wołowym (zawiera jajko, pszenica) i warzywami . Dieta wegetariańska: Hamburgery wegetariańskie ( zawiera seler, jajko,pszenica) z warzywami. Kompot/woda. | Owsiany pudding z tapioki z polewą truskawkową. Woda |
Piątek 24.03.2023 | Grahamka (zawiera pszenice), pasta z makreli(zawiera mleko). Ser żółty (zawiera mleko), ser topiony (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko.. | Owoce. | Zupa krem pomidorowa na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko) | Ziemniaki z zieleniną, jajko sadzone, mini marchewka (zawiera mleko). Woda. | Ciastka zbożowe czekoladowe (zawiera pszenicę), soczek owocowy. |
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.