Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA  27-31 marzec 2023 rok 

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie. 

 Śniadanie II śniadanie Zupa Drugie danie Podwieczorek 
Poniedziałek  27.03.2023 Pieczywo pszenno  żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, sucha krakowska, szynka wiejska, serek żółty (zawiera mleko). Warzywa.  Herbata, mleko.   Owoce. Zupa literkowa na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, pszenica).   Spaghetti (zawiera pszenicę) warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera seler), pomidory, ser żółty (zawiera mleko). 
Dieta wegetariańska:   Spaghetti (zawiera pszenice) warzywne (zawiera seler), pomidory, ser żółty (zawiera mleko) Woda. 
Jogurt pitny owocowy
( zawiera mleko), wafle ryżowe. 
Wtorek  28.03.2023 Płatki  gryczane na mleku .
Grahamka  ( zawiera pszenicę ), masło
( zawiera  mleko)szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty ( zawiera mleko  ).  Warzywa.  Herbata. 
Owoce. Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze  warzywno – mięsnym (zawiera seler, mleko).   Ziemniaki z zieleniną, potrawka z kurczaka z warzywami.  
Dieta wegetariańska:   Ziemniaki z zieleniną , potrawka z cieciorką z warzywami.  
Kompot / woda. 
Chałka (zawiera pszenicę, mleko), z masłem (zawiera mleko) z dżemem.  Mleko 
Środa   29.032023 Pieczywo mieszane (zawiera pszenicę).
Masło ( zawiera mleko ).  Szynka drobiowa, wiejska , pasztet,   ser żółty (zawiera mleko ).  Warzywa.   Herbata,kawa zbożowa ( zawiera mleko). 
Owoce. Zupa z soczewicy na wywarze warzywnym (zawiera seler).   Makaron kolorowy (zawiera pszenice, jajko), ser biały twarogowy (zawiera mleko), polane owocami. Woda.
Hot – dog (zawiera pszenice). Parówki drobiowe. Warzywa. Sos pomidorowy. Herbata. 
Czwartek  30.03.2023 Musli   z mlekiem (zawiera pszenicę)  Pieczywo mieszane (zawiera pszenicę ) .Masło (zawiera mleko )  Szynka drobiowa, wieprzowa, salami, ser żółty (zawiera  mleko ).  Warzywa. Herbata.   Owoce. Zupa grysikowa na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler,pszenica).   Ziemniaki z zieleniną, pieczone podudzia z kurczaka ,surówka z kapusty pekińskiej.
Dieta wegetariańska:   Ziemniaki z zieleniną, kotlet sojowy (zawiera soję, pszenicę, jajko) surówka z kapusty pekińskiej. Kompot/woda. 
Koktajl czekoladowo – owocowy na kefirze  (zawiera mleko ). Chrupki kukurydziane.   
Piątek  31.03.2023 Bułka z ziarnem (zawiera pszenice),Dżem, serek biały  (zawiera mleko). Ser żółty (zawiera mleko), ser topiony (zawiera mleko). Warzywa.  Herbata,  kakao (zawiera mleko) .Owoce. Zupa rybna z łososia i z ziemniakami na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko).Pierogi z białym serem i ziemniakami (zwiera jajko,pszenice,mleko )z cebulką , surówka warzywna .
Woda
Przekąska pszenna z pieca (zawiera pszenicę) , mus owocowy. 

JADŁOSPIS NA 20-24 marzec 2023 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek 20.03.2023Pieczywo mieszane ( zawiera pszenicę). Masło (zawiera mleko) szynka drobiowa, szynka wiejska,ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata , kakao (zawiera mleko).Owoce.Zupa koperkowa z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler).Strogonow wołowy (zawiera pszenica, mleko) z kaszą gryczaną, surówka z ogórka kwaszonego.
Dieta wegetariańska :
Strogonow wegetariański (zawiera pszenica, mleko) z cieciorką,z kaszą gryczaną, surówka z ogórka kwaszonego.
Woda.
Jogurt naturalny (zawiera mleko) z musli (zawiera pszenicę) i polewą owocową.
Wtorek 21.03.2023Płatki ryżowe na mleku. Grahamka (zawiera pszenicę ). Szynka drobiowa, wieprzowa, salami , ser żółty (zawiera mleko ) Warzywa. Herbata.Owoce.Zupa ryżowa z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, mleko)
Ziemniaki z zieleniną, kotlet schabowy w panierce (zawiera jajko, pszenicę) mizeria (zawiera mleko).
Dieta wegetariańska:
Ziemniaki z zieleniną, sznycel wegetariański (zawiera mleko soję, pszenicę),mizeria (zawiera mleko).
Kompot / woda.
Galaretka tęczowa z bitą śmietaną (zawiera mleko) i owocami. Herbata ziołowa.
Środa 22.032023Pieczywo pszenno-żytnie (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko), talarki podsmażane, szynka wieprzowa, drobiowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata,kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenicę).Owoce.Zupa z kapustą słodką i kaszą pęczak na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica)Naleśniki (zawiera pszenicę, mleko, jajko) z białym serem (zawiera mleko), polane sosem owocowym. Woda.Pizza z szynką i żółtym serem (zawiera pszenice, mleko). Warzywa. Herbata
Czwartek 23.03.2023Pszenna granola z mlekiem. Pieczywo pszenno – żytnie, masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, pasztet, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa Herbata.
Owoce.Zupa pieczarkowa z ziemniakami na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, mleko)Hamburgery z mięsem wieprzowo wołowym (zawiera jajko, pszenica) i warzywami .
Dieta wegetariańska: Hamburgery wegetariańskie
( zawiera seler, jajko,pszenica) z warzywami.
Kompot/woda.
Owsiany pudding z tapioki z polewą truskawkową.
Woda
Piątek 24.03.2023Grahamka (zawiera pszenice), pasta z makreli(zawiera mleko). Ser żółty (zawiera mleko), ser topiony (zawiera mleko).
Warzywa. Herbata, mleko..
Owoce.Zupa krem pomidorowa na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko)Ziemniaki z zieleniną, jajko sadzone, mini marchewka (zawiera mleko).
Woda.
Ciastka zbożowe czekoladowe (zawiera pszenicę), soczek owocowy.

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.