Tygodniowe menu


JADŁOSPIS NA 28 listopad – 2 grudzień 2022 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek 28.11.2022 r.
Pieczywo pszenno razowe , szynka drobiowa, szynka wiejska, ser żółty(zawiera mleko). Warzywa.
Herbata, kawa zbożowa(zawiera mleko, pszenicę).
Owoce.Zupa krupnik z kaszą mazurską na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera:seler,pszenica).Kasza kuskus (zawiera pszenicę) , gulasz z indyka, marchewka z groszkiem (zawiera pszenica.
Dieta wegetariańska:
Ziemniaki z koperkiem, kotlet warzywny (zawiera jajka, pszenica), marchewka z groszkiem (zawiera pszenica)
Woda.
Budyń wanilinowy (zawiera mleko) z sokiem malinowym. Borówka.
Wtorek 29.11.2022 r.Płatki owsiane na mleku. Pieczywo pszenno razowe, masło(zawiera mleko), szynka wieprzowa, drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa.
Herbata.
Owoce.Zupa koperkowa z ziemniakami na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera:seler).Spaghetti (zawiera pszenice) warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera seler ), pomidory, ser żółty (zawiera mleko).
Dieta wegetariańska:
Spaghetti (zawiera:pszenice) warzywne (zawiera seler), pomidory, ser żółty (zawiera:mleko) Lemoniada imbirowa / woda.
Galaretka tęczowa z bitą śmietaną (zawiera: mleko) i owocami.
Środa 30.11.2022 r.Bułka pszenna z ziarnami (zawiera pszenicę), masło(zawiera mleko), talarki kiełbasy smażone, szynka wieprzowa, drobiowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa.
Herbata, kakao (zawiera mleko).
Owoce.Kapuśniak z kapusty słodkiej z kaszą pęczak na wywarze warzywnym (zawiera seler,gluten).Ryż gotowany na sypko z jabłkiem prażonym z cynamonem, polane jogurtem Woda.

Bułka pszenna z ziarnami (zawiera pszenicę), masło(zawiera mleko) szynka wieprzowa, drobiowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko.
Czwartek 01.12.2022r.Płatki czekoladowe z mlekiem. Pieczywo pszenno – żytnie, masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata.Owoce.Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera:seler, mleko).Potrawka drobiowa z warzywami, bułka pszenna (zawiera pszenica) Dieta wegetariańska:
Potrawka warzywna z fasolką, bułka pszenna (zawiera pszenica)
Herbata owocowa / woda.
Ciastka zbożowe (zawiera pszenicę) z rodzynkami, mleko
Piątek 02.12.2022 r.Grahamka (zawiera pszenice), Jajecznica ze szczypiorkiem. Ser żółty (zawiera mleko), ser topiony (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kakao (zawiera mleko).Owoce.Zupa dyniowa wywarze warzywnym (zawiera seler,mleko)Ziemniaki z koperkiem, kotlety jajeczne (zawiera: jajko, pszenica), surówka z kapusty pekińskiej i warzywami Kompot / woda.Mus owocowy, chrupki kukurydziane .

Alergeny

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.