Tygodniowe menu


JADŁOSPIS NA 20 – 24 czerwiec 2022 r

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek 20.06.2022 r
Bułka pszenna (zawiera pszenicę). masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, salami, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa.
Herbata.
Banan
Ziemniaki z zieleniną, kurczak pieczony, surówka warzywna
Dieta wegetariańska:
Ziemniaki z zieleniną, kotlet sojowo warzywny, surówka warzywna
Sok owocowy.
Serek owocowy (zawiera: mleko) z waflami ryżowymi.
Wtorek 21.06.2022 rPieczywo mieszane (zawiera pszenice),masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, pasztet, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa.
Herbata, kakao.
Jabłko.
Kluski śląskie z mięsem z cebulką, surówka warzywna
Dieta wegetariańska:
Śląskie, gulasz wegetariański (zawiera pszenice) surówka warzywna
Sok owocowy.
Drożdżówka (zawiera: mleko, pszenica) i mleko.
Środa 22.06.2022 rPieczywo mieszane (zawiera pszenicę). masło (zawiera mleko) szynka drobiowa, szynka wiejska, ser żółty(zawiera mleko). Warzywa.
Herbata,mleko.
Gruszka.Zupa jarzynowa z cieciorką wywarze warzywnym (zawiera: seler, mleko).Makaron (zawiera jajka, pszenice) z białym serem i polewą owocową

Pizza (zawiera: pszenica, mleko) sos pomidorowy . Warzywa. Herbata .
Czwartek 23.06.2022 rPieczywo mieszane (zawiera pszenicę). masło (zawiera mleko) szynka drobiowa, szynka wiejska, ser żółty(zawiera mleko). Warzywa. Herbata,mleko.
Banan.Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera: seler, pszenica).Kiełbasa z grilla, z bułka pszenną (zawiera pszenice), ogórek kiszonyKoktajl mleczno – owocowy. Chrupki kukurydziane.
Piątek 24.06.2022 rGrzanki pełnoziarniste (zawiera pszenicę). Ser żółty (zawiera mleko), ser topiony (zawiera mleko). Dżem . Warzywa.
Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenica).
Jabłko.Zupa z soczewicy na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko ).Spaghetti (zawiera pszenice) warzywne z tuńczykiem (zawiera seler ), pomidory, ser żółty (zawiera mleko).Andruty (zawiera: pszenica), mus owocowy.

Alergeny

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

Zmiana czcionki
Wysoki kontrast