JADŁOSPIS NA 24-28 listopad2025 rok
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
| Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
| Poniedziałek 24.11.2025 | Pieczywo mieszane ( zawiera pszenice) masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, szynka wieprzowa,salami, ser żółty(zawiera mleko). Warzywa. Herbata,kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenice) | Owoce. | Zupa ogórkowa zabielana na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, pszenica, mleko). | Kurczak w sosie słodko -kwaśnym z warzywami i ryżem podanym na sypko. Dieta wegetariańska : Cieciorka w sosie słodko-kwaśnym z warzywami i ryżem podanym na sypko. Woda | Koktajl mleczno – owocowy. Wafle ryżowe. |
| Wtorek 25.11.2025 | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi (zawiera mleko). Bułka z pestkami dyni (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa , ser żółty ( zawiera mleko ). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa fasolowa z ziemniakami na wywarze warzywnym (zawiera seler ). | Naleśniki (zawiera jajka, pszenice) z białym serem (zawiera mleko), polany sosem brzoskwiniowym . Woda. | Hot dog (zawiera pszenica), z parówką z szynki. Warzywa, Herbata ziołowa. |
| Środa 26.11.2025 | Pieczywo pszenno -razowe (zawiera pszenice), masło (zawiera mleko ). Szynka drobiowa, wiejska, pasztet, ser żółty ( zawiera mleko). Warzywa. Herbata,kakao (zawiera mleko). | Owoce. | Zupa literkowa na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, pszenica, jajka). | Mięso wieprzowe zawijane w liść kapusty ( zawiera seler,jako, pszenice), z sosem pomidorowym, ziemniaki z zieleniną. Dieta wegetariańska : Gołąbki wegetariańskie ( zawiera seler, jajka,pszenice), z sosem pomidorowym, ziemniaki z zieleniną. Kompot owocowy /woda | Tęczowa galaretka z owocami i bitą śmietaną (zawiera mleko). |
| Czwartek 27.11.2025 | Płatki cynamonowe z mlekiem. Grahamka (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, wiejska , ser żółty ( zawiera mleko ). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa pieczarkowa zabielana na wywarze warzywno – mięsnym z makaronem (zawiera seler, mleko, pszenice,jajka). | Sznycel drobiowy w złocistej panierce ( zawiera pszenice,jajko) ,buraczki na ciepło ( zawiera pszenice) , ziemniaki z zieleniną . Dieta wegetariańska: Sznycel wegetariański w złocistej panierce ( zawiera pszenice , soja , jajko),buraczki na ciepło ( zawiera pszenice) , ziemniaki z zieleniną . Napój owocowy / woda. | Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem ( zawiera mleko, pszenice) , mleko . |
| Piątek 28.11.2025 | Bułka pszenna (zawiera pszenice), pasta z tuńczyka (zawiera jajka, mleko, ryba),ser biały w plastrach, ser żółty, ser topiony. Warzywa. Herbata,mleko (zawiera mleko). | Owoce. | Zupa krem z dyni zabielana na wywarze warzywnym z mlekiem kokosowym (zawiera seler, mleko). | Paluszki rybne z mintaja w chrupiącej panierce (zawiera jajko, pszenica, ryba) surówka z czerwonej kapusty ,ziemniaki z zieleniną. Woda. | Jogurt pitny naturalny typu actimel ( zawiera mleko), chipsy z ciecierzycy paprykowe . |
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
