JADŁOSPIS NA 12 – 16 maj 2025 rok
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 12.05.2025r. | Pieczywo mieszane (zawiera pszenicę) .Masło (zawiera mleko). Szynka drobiowa, wiejska, ser żółty (zawiera mleko) Warzywa. Herbata, mleko. | Owoce. | Zupa ryżowa na wywarze warzywno – mięsnym.(zawiera: seler). | Spaghetti razowe (zawiera pszenicę), warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera seler) pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko). Dieta wegetariańska : Spaghetti razowe (zawiera pszenicę), warzywne (zawiera seler) z pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko). Woda. | Shake bananowo czekoladowy na maślance (zawiera mleko). Wafle kukurydziane . |
Wtorek 13.05.2025r. | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi (zawiera mleko). Grahamka (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty (zawiera mleko ). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa literkowa na wywarze warzywno – mięsnym(zawiera seler, pszenica, jajka). | Kotlet pożarski z mięsa drobiowego ( zawiera pszenicę , jajka), ziemniaki z zieleniną, kolba kukurydzy. Napój owocowy / woda | Serek owocowy (zawiera mleko), chrupki kukurydziane. |
Środa 14.05.2025 | Pieczywo pszenne z siemieniem -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko). Szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kakao (zawiera mleko). | Owoce. | Zupa meksykańska z ziemniakami na wywarze warzywnym (zawiera seler). | Makaron kolorowy (zawiera jajka, pszenice) z twarogiem (zawiera mleko), polany sosem truskawkowym. Woda. | Tortille z szynką i żółtym serem (zawiera pszenica, mleko). Sos pomidorowy. Warzywa. Herbata. |
Czwartek 15.05.2025r. | Płatki kukurydziane z mlekiem. Bułka z ziarnem (zawiera pszenicę),masło (zawiera mleko) szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa pieczarkowa zabielana z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, mleko). | Klopsiki (zawiera pszenicę, jajka) wieprzowe w sosie śmietanowo koperkowym, ziemniaki, surówka ze świeżych warzyw. Kompot owocowy/ woda. | Bułeczki maślane z kruszonką ( zawiera: mleko, pszenice) z masłem, dżemem owocowym. Mleko. |
Piątek 16.05.2025r. | Pieczywo mieszane (zawiera pszenice), jajecznica (zawiera: jajka). Ser żółty (zawiera mleko), serek topiony, dżem. Warzywa. Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenice). | Owoce. | Zupa krem z brokułu na wywarze warzywnym (zawiera: seler, mleko). | Ryba morszczuk pieczona w chrupiącej panierce, ryż, surówka wiosenna z kapusty . Woda. | Andruty (zawiera pszenica), soczek wieloowocowy. |
*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.