Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 16–20 grudzień 2024 r.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek 16.12.2024 r.
Pieczywo pszenno żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, szynka wiejska, pasztet, ser żółty(zawiera mleko).
Warzywa. Herbata, mleko.
OwoceZupa jarzynowa zabielana na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko ).Spaghetti razowe (zawiera pszenicę), warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera seler) pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko)
Dieta wegetariańsk: Spaghetti razowe (zawiera pszenicę), warzywne (zawiera seler) z pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko).
Woda.
Koktajl mleczno owocowy (zawiera mleko).
Wafle kukurydziane .
Wtorek
17.12.2024 r.
Zupa mleczna z płatkami owsianymi (zawiera mleko). Grahamka (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty ( zawiera mleko ).
Warzywa. Herbata.
Owoce.Rosół z makaronem na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, jajka, pszenicę).Pulpety z mięsa indyczego
( zawiera pszenicę, jajka) w sosie koperkowym , ziemniaki z zieleniną , brokuł gotowany na parze.
Dieta wegetariańska:
Pulpety warzywne
( zawiera pszenicę, jajka) w sosie koperkowym
( zawiera pszenicę,mleko) , ziemniaki z zieleniną ,brokuł gotowany na parze. Lemoniada imbirowa / woda.
Bułeczki maślane z kruszonką ( zawiera: mleko, pszenicę) z masłem, dżemem owocowym. Herbata ziołowa.
Środa
18.12.2024 r.
Pieczywo pszenne z siemieniem -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko ). Szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet, ser żółty ( zawiera mleko). Warzywa. Herbata,kakao (zawiera mleko).Owoce.Zupa krem z dyni zabielana na wywarze warzywnym z mlekiem kokosowym (zawiera seler, mleko).Naleśniki z białym serem (zawiera pszenicę , mleko, jajko) z musem truskawkowym .

Woda.
Zapiekanka z bułką pszenną (zawiera pszenicę), z szynka i żółtym serem (zawiera
mleko).
Warzywa, Herbata .
Czwartek 19.12.2024 r.Kulki czekoladowe z mlekiem . Pieczywo pszenno -razowe (zawiera pszenicę),masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata.Owoce.Zupa ryżówka z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym
(zawiera
seler, mleko).
Sztuka pieczonego mięsa wieprzowego w sosie własnym ( zawiera pszenicę ), kasza gryczana, ogórek kwaszony. Dieta wegetariańska: Kotlet warzywny
( zawiera pszenicę, jajka), kasza gryczana,ogórek kwaszony .
Napój owocowy / woda.
Galaretka owocowa z bitą śmietaną (zawiera mleko).

Piątek
20.12.2024 r.
Bułka pszenna (zawiera pszenice), jajecznica (zawiera: jajka). Ser żółty (zawiera mleko), ser topiony ( zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko , pszenicę).Owoce.Barszcz ukraiński na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko).Pierogi z kapustą i pieczarkami (zawiera jajko, pszenice) warzywa gotowane na parze.
Woda .
Paluszki (zawiera pszenicę). Jogurt pitny owocowy
( zawiera mleko).

*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.