JADŁOSPIS NA 23–27czerwiec2025 rok
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 23.06.2025r. | Pieczywo mieszane(zawiera pszenicę). Masło (zawiera mleko ) .Szynka drobiowa, wiejska, ser żółty ( zawiera mleko) . Warzywa. Herbata, mleko. | Owoce. | Zupa zacierkowa na wywarze warzywno – mięsnym(zawiera seler, pszenice, jajka). | Strogonow wołowy z warzywami (zawiera pszenice), kasza bulgur ( zawiera pszenice) ogórek mało solny . Dieta wegetariańska : Strogonow wegetariański z warzywami (zawiera pszenice) ,kasza bulgur ( zawiera pszenice) ogórek mało solny . Woda . | Shake bananowo czekoladowy na maślance ( zawiera mleko ). Wafle kukurydziane . |
Wtorek 24.06.2025r. | Zupa mleczna z płatkami owsianymi (zawiera mleko). Grahamka (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty ( zawiera mleko ). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa pomidorowa z ryżem , zabielana na wywarze warzywno-mięsnym (zawiera seler, mleko). | Kotlet schabowy w złocistej panierce ( zawiera pszenice ,jajko) surówka warzywna , ziemniaki z zieleniną . Dieta wegetariańska: Sznycel wegetariański w złocistej panierce ( zawiera pszenice , soja , jajko),surówka warzywna, ziemniaki z zieleniną . Kompot owocowy / woda. | Bułeczki maślane z kruszonką ( zawiera: mleko, pszenice),mleko. |
Środa 25.06.2025r. | Pieczywo pszenne z siemieniem -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko). Szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty ( zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kakao (zawiera mleko). | Owoce. | Zupa z soczewicy z papryką na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica ). | Ryż gotowany na sypko z jabłkiem prażonym z cynamonem, polane jogurtem Woda. | Hot dog (zawiera pszenica), z parówką z szynki. Warzywa, Herbata ziołowa. |
Czwartek 26.06.2025r. | Płatki kukurydziane z mlekiem . Bułka z ziarnem (zawiera pszenicę),masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa z kapusty białej z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, mleko ) . | Pulpety z mięsa indyczego ( zawiera pszenicę, jajka ) w sosie porowym , ziemniaki z zieleniną, surówka warzywna. Dieta wegetariańska: Pulpety warzywne ( zawiera pszenicę, jajka) w sosie porowym ( zawiera pszenicę,mleko) , ziemniaki z zieleniną , surówka warzywna. Kompot owocowy / woda. | Taca owoców (winogrono, arbuz , pomarańcza) |
Piątek 27.06.2025r. | Pieczywo mieszane (zawiera pszenice), jajecznica (zawiera: jajka). Ser żółty (zawiera mleko), serek topiony, dżem . Warzywa. Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko,pszenice). | Owoce. | Botwinka z ziemniakami na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko). | Ryba pieczona w chrupiącej panierce (zawiera jajko, pszenica, ryba) kolba kukurydzy ,ziemniaki z zieleniną . Woda. | Chrupki kukurydziane . Soczek owocowy . |
JADŁOSPIS NA 16–18czerwiec2025 rok
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 16.06.2025r. | Pieczywo mieszane (zawiera pszenicę) . Masło (zawiera mleko ). Szynka drobiowa, wiejska, ser żółty ( zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko. | Owoce. | Zupa ryżówka z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, mleko). | Gulasz z udźca indyka w sosie własnym ( zawiera pszenice), warzywa gotowane na parze , ziemniaki z zieleniną . Dieta wegetariańska: Gulasz warzywny z fasolą czerwoną w sosie własnym ( zawiera pszenice), warzywa gotowane na parze ,ziemniaki z zieleniną . Woda. | Koktajl mleczno –jogurtowy owocowy. Wafle ryżowe. |
Wtorek 17.06.2025r. | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi (zawiera mleko). Bułka z dynią (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty ( zawiera mleko ). Warzywa. Herbata | Owoce. | Żurek z kiełbasą i ziemniakami na wywarze warzywno mięsnym (zawiera seler,mleko, pszenicę). | Pierogi z mięsem okraszone cebulką (zawiera pszenicę, seler),surówka wiosenna. Dieta wegetariańska : Pierogi ze szpinakiem okraszone cebulką (zawiera pszenicę, seler), surówka wiosenna. Kompot owocowy / woda. | Pudding z tapioki na mleku owsianym z sosem owocowym . |
Środa 18.06.2025r. | Pieczywo pszenne z siemieniem -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko). Szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty ( zawiera mleko). Warzywa. Herbata,kakao ( zawiera mleko). | Owoce. | Zupa grochówka na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica). | Makaron kolorowy (zawiera jajka, pszenice) z twarogiem (zawiera mleko), polany sosem truskawkowym. Woda. | Tosty pełnoziarniste (zawiera pszenice) z szynką i żółtym serem (zawiera mleko), z sosem pomidorowym. Herbata. |
Czwartek 19.06.2025r. | |||||
Piątek 20.06.2025r. |
*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.