JADŁOSPIS NA 24- 28 luty 2025 rok
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 24.02.2025r. | Pieczywo pszenno żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, szynka wiejska, pasztet, serek żółty(zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko. | Owoce. | Zupa koperkowa zabielana na wywarze warzywno – mięsnym.(zawiera seler, mleko). | Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera seler) pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko). Dieta wegetariańska : Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne (zawiera seler) z pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko). Woda. | Jogurt naturalny z sosem owocowym, musli ( zawiera pszenicę). |
Wtorek 25.02.2025r. | Zupa mleczna z płatkami owsianym (zawiera mleko). Grahamka (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa,sucha krakowska , ser żółty ( zawiera mleko ). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa ryżówka z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, mleko). | Pieczone podudzie z kurczaka , buraczki na ciepło ( zawiera pszenice ) , ziemniaki z zieleniną . Dieta wegetariańska : Kotlet z tofu ( zawiera pszenice , jajka, soja), buraczki na ciepło ( zawiera pszenice), ziemniaki z zieleniną . Kompot owocowy / woda. | Bułeczki maślane z kruszonką ( zawiera: mleko, pszenice) z masłem, dżemem owocowym. Herbata ziołowa. |
Środa 26.02.2025r. | Pieczywo pszenno -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko ). Szynka drobiowa, wiejska, pasztet, ser żółty ( zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kawa zbożowa ( zawiera pszenicę , mleko ). | Owoce. | Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami i kaszą pęczak na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica ) | Pierogi z białym serem (zawiera pszenica ,mleko, jajko) polane sosem jagodowo – jogurtowym.. Woda. | Zapiekanka z bułką pszenną (zawiera pszenica), z szynka i żółtym serem (zawiera mleko). Warzywa, Herbata ziołowa. |
Czwartek 27.02.2025r. | Płatki kukurydziane z mlekiem . Bułka z ziarnem (zawiera pszenicę),masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Żurek z kiełbasą i ziemniakami na wywarze warzywno mięsnym (zawiera seler,mleko, pszenicę) | Strogonow wołowy z warzywami (zawiera pszenice), kopytka( zawiera pszenice,jajko) ogórek kwaszony Dieta wegetariańska : Strogonow wegetariański z warzywami (zawiera pszenice) ,kopytka ( zawiera pszenice, jajko) ogórek kwaszony . Kompot owocowy /woda. | Pączek ( zawiera pszenice) , mleko. |
Piątek 28.02.2025r. | Pieczywo mieszane (zawiera pszenice). Ser żółty (zawiera mleko), ser topiony (zawiera mleko), pasta z tuńczyka (zawiera ryba, jajko, mleko). Warzywa. Herbata, mleko. | Owoce. | Zupa szczawiowa zabielana z jajkiem na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko, jajko). | Paluszki rybne z mintaja w chrupiącej panierce (zawiera jajko, pszenice, ryba),ziemniaki z zieleniną ,surówka z kapusty kiszonej z marchewką . Woda | Jogurt pitny owocowy ( zawiera mleko). Chrupki kukurydziane . |
JADŁOSPIS NA 17–21 luty 2025 rok
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 17.02.2025 | Pieczywo mieszane ( zawiera pszenice) masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, szynka wieprzowa,salami, ser żółty(zawiera mleko). Warzywa. Herbata,kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenica) . | Owoce. | Zupa zacierkowa na wywarze warzywno – mięsnym(zawiera seler, pszenica, jajka). | Gulasz z udźca indyka w sosie własnym ( zawiera pszenice), surówka warzywna, kasza gryczana. Dieta wegetariańska: Gulasz warzywny z cieciorką w sosie własnym ( zawiera pszenice),surówka warzywna , kasza gryczana . Woda. | Koktajl mleczko – owocowy. Wafle ryżowe. |
Wtorek 18.02.2025 | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi (zawiera mleko). Bułka z ziarnem (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa , ser żółty ( zawiera mleko ). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa kalafiorowa zabielana na wywarze warzywno – mięsnym.(zawiera seler, mleko). | Kotlet schabowy w złocistej panierce ( zawiera pszenice ,jajko) , surówka warzywna , ziemniaki. Dieta wegetariańska: Sznycel wegetariański w złocistej panierce ( zawiera pszenice , soja , jajko),surówka warzywna, ziemniaki. Lemoniada imbirowa/ woda. | Chałka (zawiera pszenicę, mleko), z masłem (zawiera mleko) z dżemem. Herbata ziołowa. |
Środa 19.02.2025 | Pieczywo pszenne z siemieniem -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko ). Szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet, ser żółty ( zawiera mleko). Warzywa. Herbata,kakao (zawiera mleko). | Owoce. | Zupa krem z dyni zabielana na wywarze warzywnym z mlekiem kokosowym (zawiera seler, mleko). | Makaron kolorowy (zawiera jajka, pszenice) z twarogiem (zawiera mleko), polany sosem truskawkowym. Woda. | Hot dog (zawiera pszenica), z parówką z szynki. Warzywa, Herbata ziołowa. |
Czwartek 20.02.2025 | Kulki czekoladowe z mlekiem . Grahamka (zawiera pszenicę),masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa ogórkowa zabielana na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, pszenica, mleko). | Pulpety wieprzowe ( zawiera pszenice, jajka ) w sosie porowym ( zawiera pszenice,mleko),warzywa gotowane na parze, ziemniaki. Dieta wegetariańska: Pulpety warzywne ( zawiera pszenice, jajka ) w sosie porowym ( zawiera pszenice,mleko), warzywa gotowane na parze, ziemniaki. Kompot owocowy / woda. | Kisiel owocowy z biszkoptami ( zawiera:pszenice) |
Piątek 21.02.2025 | Pieczywo mieszane (zawiera pszenice), jajko gotowane na twardo, ser biały w plastrach, ser żółty, ser topiony. Warzywa. Herbata, mleko. | Owoce. | Zupa pomidorowa z makaronem , zabielana na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko, pszenice, jajko) | Morszczuk pieczony w chrupiącej panierce, surówka z kapusty czerwonej , ryż zasmażany z warzywami. Woda. | Serek owocowy (zawiera mleko). Podpłomyk orkiszowy bez cukru (zawiera pszenice, mleko). |
*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .
*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.