JADŁOSPIS NA 16–20 grudzień 2024 r.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 16.12.2024 r. | Pieczywo pszenno żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, szynka wiejska, pasztet, ser żółty(zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko. | Owoce | Zupa jarzynowa zabielana na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko ). | Spaghetti razowe (zawiera pszenicę), warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera seler) pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko) Dieta wegetariańsk: Spaghetti razowe (zawiera pszenicę), warzywne (zawiera seler) z pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko). Woda. | Koktajl mleczno owocowy (zawiera mleko). Wafle kukurydziane . |
Wtorek 17.12.2024 r. | Zupa mleczna z płatkami owsianymi (zawiera mleko). Grahamka (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty ( zawiera mleko ). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Rosół z makaronem na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, jajka, pszenicę). | Pulpety z mięsa indyczego ( zawiera pszenicę, jajka) w sosie koperkowym , ziemniaki z zieleniną , brokuł gotowany na parze. Dieta wegetariańska: Pulpety warzywne ( zawiera pszenicę, jajka) w sosie koperkowym ( zawiera pszenicę,mleko) , ziemniaki z zieleniną ,brokuł gotowany na parze. Lemoniada imbirowa / woda. | Bułeczki maślane z kruszonką ( zawiera: mleko, pszenicę) z masłem, dżemem owocowym. Herbata ziołowa. |
Środa 18.12.2024 r. | Pieczywo pszenne z siemieniem -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko ). Szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet, ser żółty ( zawiera mleko). Warzywa. Herbata,kakao (zawiera mleko). | Owoce. | Zupa krem z dyni zabielana na wywarze warzywnym z mlekiem kokosowym (zawiera seler, mleko). | Naleśniki z białym serem (zawiera pszenicę , mleko, jajko) z musem truskawkowym . Woda. | Zapiekanka z bułką pszenną (zawiera pszenicę), z szynka i żółtym serem (zawiera mleko). Warzywa, Herbata . |
Czwartek 19.12.2024 r. | Kulki czekoladowe z mlekiem . Pieczywo pszenno -razowe (zawiera pszenicę),masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa ryżówka z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, mleko). | Sztuka pieczonego mięsa wieprzowego w sosie własnym ( zawiera pszenicę ), kasza gryczana, ogórek kwaszony. Dieta wegetariańska: Kotlet warzywny ( zawiera pszenicę, jajka), kasza gryczana,ogórek kwaszony . Napój owocowy / woda. | Galaretka owocowa z bitą śmietaną (zawiera mleko). |
Piątek 20.12.2024 r. | Bułka pszenna (zawiera pszenice), jajecznica (zawiera: jajka). Ser żółty (zawiera mleko), ser topiony ( zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko , pszenicę). | Owoce. | Barszcz ukraiński na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko). | Pierogi z kapustą i pieczarkami (zawiera jajko, pszenice) warzywa gotowane na parze. Woda . | Paluszki (zawiera pszenicę). Jogurt pitny owocowy ( zawiera mleko). |
*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.