Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 24-28 listopad2025 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek
24.11.2025
Pieczywo mieszane
( zawiera pszenice) masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, szynka wieprzowa,salami, ser żółty(zawiera mleko).
Warzywa. Herbata,kawa zbożowa
(zawiera mleko, pszenice)
Owoce.Zupa ogórkowa zabielana na wywarze warzywno – mięsnym
(zawiera seler, pszenica, mleko).
Kurczak w sosie słodko -kwaśnym z warzywami i ryżem podanym na sypko.

Dieta wegetariańska : Cieciorka w sosie słodko-kwaśnym z warzywami i ryżem podanym na sypko.

Woda
Koktajl mleczno – owocowy.
Wafle ryżowe.
Wtorek
25.11.2025
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi
(zawiera mleko). Bułka z pestkami dyni
(zawiera pszenicę), masło
(zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa , ser żółty
( zawiera mleko ).
Warzywa. Herbata.
Owoce.Zupa fasolowa z ziemniakami na wywarze warzywnym
(zawiera seler ).
Naleśniki
(zawiera jajka, pszenice) z białym serem
(zawiera mleko), polany sosem brzoskwiniowym .

Woda.
Hot dog
(zawiera pszenica), z parówką z szynki.
Warzywa, Herbata ziołowa.
Środa
26.11.2025
Pieczywo pszenno -razowe (zawiera pszenice), masło
(zawiera mleko ). Szynka drobiowa, wiejska, pasztet, ser żółty
( zawiera mleko).
Warzywa. Herbata,kakao (zawiera mleko).
Owoce.Zupa literkowa na wywarze warzywno – mięsnym
(zawiera seler, pszenica, jajka).
Mięso wieprzowe zawijane w liść kapusty
( zawiera seler,jako, pszenice), z sosem pomidorowym, ziemniaki z zieleniną.

Dieta wegetariańska : Gołąbki wegetariańskie
( zawiera seler, jajka,pszenice), z sosem pomidorowym, ziemniaki z zieleniną.

Kompot owocowy /woda
Tęczowa galaretka z owocami i bitą śmietaną (zawiera mleko).
Czwartek
27.11.2025
Płatki cynamonowe z mlekiem. Grahamka (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, wiejska , ser żółty
( zawiera mleko ).
Warzywa. Herbata.
Owoce.Zupa pieczarkowa zabielana na wywarze warzywno – mięsnym z makaronem
(zawiera seler, mleko, pszenice,jajka).
Sznycel drobiowy w złocistej panierce
( zawiera pszenice,jajko) ,buraczki na ciepło
( zawiera pszenice) , ziemniaki z zieleniną .

Dieta wegetariańska: Sznycel wegetariański w złocistej panierce
( zawiera pszenice , soja , jajko),buraczki na ciepło
( zawiera pszenice) , ziemniaki z zieleniną .

Napój owocowy / woda.
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
( zawiera mleko, pszenice) , mleko .
Piątek
28.11.2025

Bułka pszenna
(zawiera pszenice), pasta z tuńczyka
(zawiera jajka, mleko, ryba),ser biały w plastrach, ser żółty, ser topiony.
Warzywa. Herbata,mleko
(zawiera mleko).
Owoce.Zupa krem z dyni zabielana na wywarze warzywnym z mlekiem kokosowym
(zawiera seler, mleko).
Paluszki rybne z mintaja w chrupiącej panierce (zawiera jajko, pszenica, ryba)
surówka z czerwonej kapusty ,ziemniaki z zieleniną.

Woda.
Jogurt pitny naturalny typu actimel
( zawiera mleko),
chipsy z ciecierzycy paprykowe .

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.

*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.