Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 24- 28 luty 2025 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek
24.02.2025r.
Pieczywo pszenno żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, szynka wiejska, pasztet, serek żółty(zawiera mleko). Warzywa. Herbata, mleko.Owoce.Zupa koperkowa zabielana na wywarze warzywno – mięsnym.(zawiera seler, mleko).Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera seler) pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko).
Dieta wegetariańska :
Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne (zawiera seler) z pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko).
Woda.
Jogurt naturalny z sosem owocowym, musli
( zawiera pszenicę).
Wtorek
25.02.2025r.
Zupa mleczna z płatkami owsianym (zawiera mleko). Grahamka (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa,sucha krakowska , ser żółty ( zawiera mleko ). Warzywa. Herbata.Owoce.Zupa ryżówka z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym
(zawiera
seler, mleko).
Pieczone podudzie z kurczaka , buraczki na ciepło
( zawiera pszenice ) , ziemniaki z zieleniną .
Dieta wegetariańska :
Kotlet z tofu
( zawiera pszenice , jajka, soja), buraczki na ciepło
( zawiera pszenice), ziemniaki z zieleniną .
Kompot owocowy / woda.
Bułeczki maślane z kruszonką ( zawiera: mleko, pszenice) z masłem, dżemem owocowym. Herbata ziołowa.
Środa
26.02.2025r.
Pieczywo pszenno -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko ). Szynka drobiowa, wiejska, pasztet, ser żółty
( zawiera mleko). Warzywa.
Herbata, kawa zbożowa ( zawiera pszenicę , mleko ).
Owoce.Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami i kaszą pęczak na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica )Pierogi z białym serem (zawiera pszenica ,mleko, jajko) polane sosem jagodowo – jogurtowym..
Woda.
Zapiekanka z bułką pszenną (zawiera pszenica), z szynka i żółtym serem (zawiera mleko).
Warzywa, Herbata ziołowa.
Czwartek
27.02.2025r.
Płatki kukurydziane z mlekiem . Bułka z ziarnem (zawiera pszenicę),masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata.Owoce.Żurek z kiełbasą i ziemniakami na wywarze warzywno mięsnym (zawiera seler,mleko, pszenicę)Strogonow wołowy z warzywami (zawiera pszenice), kopytka( zawiera pszenice,jajko) ogórek kwaszony
Dieta wegetariańska : Strogonow wegetariański z warzywami (zawiera pszenice) ,kopytka
( zawiera pszenice, jajko) ogórek kwaszony .
Kompot owocowy /woda.
Pączek ( zawiera pszenice) , mleko.
Piątek
28.02.2025r.
Pieczywo mieszane (zawiera pszenice). Ser żółty (zawiera mleko), ser topiony (zawiera mleko), pasta z tuńczyka (zawiera ryba, jajko, mleko). Warzywa. Herbata, mleko.Owoce.Zupa szczawiowa zabielana z jajkiem na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko, jajko).Paluszki rybne z mintaja w chrupiącej panierce (zawiera jajko, pszenice, ryba),ziemniaki z zieleniną ,surówka z kapusty kiszonej z marchewką .
Woda
Jogurt pitny owocowy ( zawiera mleko).
Chrupki kukurydziane .

JADŁOSPIS NA 1721 luty 2025 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek
17.02.2025
Pieczywo mieszane ( zawiera pszenice) masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, szynka wieprzowa,salami, ser żółty(zawiera mleko). Warzywa. Herbata,kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenica) .Owoce.Zupa zacierkowa na wywarze warzywno – mięsnym(zawiera seler, pszenica, jajka).Gulasz z udźca indyka w sosie własnym ( zawiera pszenice), surówka warzywna, kasza gryczana.
Dieta wegetariańska: Gulasz warzywny z cieciorką w sosie własnym ( zawiera pszenice),surówka warzywna , kasza gryczana
. Woda.
Koktajl mleczko – owocowy.
Wafle ryżowe.
Wtorek
18.02.2025
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi (zawiera mleko). Bułka z ziarnem (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa , ser żółty ( zawiera mleko ). Warzywa. Herbata.Owoce.Zupa kalafiorowa zabielana na wywarze warzywno – mięsnym.(zawiera seler, mleko).Kotlet schabowy w złocistej panierce
( zawiera pszenice ,jajko) , surówka warzywna , ziemniaki.
Dieta wegetariańska: Sznycel wegetariański w złocistej panierce
( zawiera pszenice , soja , jajko),surówka warzywna,
ziemniaki.
Lemoniada imbirowa/ woda.
Chałka (zawiera pszenicę, mleko), z masłem (zawiera mleko) z dżemem.
Herbata ziołowa.
Środa
19.02.2025
Pieczywo pszenne z siemieniem -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko ). Szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet, ser żółty ( zawiera mleko). Warzywa. Herbata,kakao (zawiera mleko).Owoce.Zupa krem z dyni zabielana na wywarze warzywnym z mlekiem kokosowym (zawiera seler, mleko).Makaron kolorowy (zawiera jajka, pszenice) z twarogiem (zawiera mleko), polany sosem truskawkowym. Woda.Hot dog (zawiera pszenica), z parówką z szynki. Warzywa, Herbata ziołowa.
Czwartek
20.02.2025
Kulki czekoladowe z mlekiem . Grahamka (zawiera pszenicę),masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata.Owoce.Zupa ogórkowa zabielana na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, pszenica, mleko).Pulpety wieprzowe ( zawiera pszenice, jajka ) w sosie porowym ( zawiera pszenice,mleko),warzywa gotowane na parze, ziemniaki.
Dieta wegetariańska: Pulpety warzywne
( zawiera pszenice, jajka ) w sosie porowym
( zawiera pszenice,mleko), warzywa gotowane na parze, ziemniaki.
Kompot owocowy / woda.
Kisiel owocowy z biszkoptami
( zawiera:pszenice)
Piątek
21.02.2025
Pieczywo mieszane (zawiera pszenice), jajko gotowane na twardo, ser biały w plastrach, ser żółty, ser topiony. Warzywa. Herbata, mleko.Owoce.Zupa pomidorowa z makaronem , zabielana na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko, pszenice, jajko)Morszczuk pieczony w chrupiącej panierce, surówka z kapusty czerwonej , ryż zasmażany z warzywami. Woda.Serek owocowy (zawiera mleko). Podpłomyk orkiszowy bez cukru (zawiera pszenice, mleko).

*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .

*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.