JADŁOSPIS NA 18 –22 listopad 2024 r.
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 18.11.2024 r. | Pieczywo pszenno-żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, sucha krakowska, szynka wieprzowa, ser żółty(zawiera mleko). Warzywa. Herbata, kawa zbożowa (zawiera: mleko, pszenica) | Owoce | Zupa koperkowa zabielana na wywarze warzywno– mięsnym.(zawiera: seler, mleko). | Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera: seler) pomidorami, z serem żółtym (zawiera: mleko). Dieta wegetariańska : Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne (zawiera seler) z pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko). Woda. | Koktajl mleczno-owocowy (zawiera: mleko). Wafle ryżowe. |
Wtorek 19.11.2024 r. | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi (zawiera mleko). Grahamka (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty (zawiera: mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Zupa ogórkowa zabielana na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera: seler, pszenica, mleko) | Pieczone podudzie z kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej , ziemniaki z zieleniną. Dieta wegetariańska : Kotlety z tofu (zawiera pszenicę , jajka, soja), surówka z kapusty pekińskiej, ziemniaki z zieleniną. Kompot owocowy / woda. | Bułeczki maślane z kruszonką (zawiera: mleko, pszenice) z masłem, dżemem owocowym. Herbata ziołowa. |
Środa 20.11.2024 r. | Pieczywo pszenno-razowe (zawiera: pszenicę), masło (zawiera: mleko). Szynka drobiowa, wiejska, pasztet, ser żółty (zawiera: mleko). Warzywa. Herbata, mleko. | Owoce. | Grochówka na wywarze warzywnym (zawiera: seler, pszenica). | Naleśniki z białym serem (zawiera: pszenica , mleko, jajko) z musem brzoskwiniowym. Woda. | Tosty pełnoziarniste (zawiera pszenice) z szynką i żółtym serem (zawiera: mleko), z sosem pomidorowy. Herbata. |
Czwartek 21.11.2024 r. | Płatki kukurydziane z mlekiem. Pieczywo mieszane (zawiera: pszenicę), masło (zawiera mleko) szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. | Owoce. | Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera: seler, mleko) | Strogonow wołowy z warzywami (zawiera: pszenice), kopytka (zawiera: pszenice, jajko) ogórek kwaszony. Dieta wegetariańska: Strogonow wegetariański z warzywami (zawiera: pszenice) ,kopytka (zawiera: pszenice, jajko) ogórek kwaszony . Kompot owocowy/woda | Galaretka owocowa z borówką i bitą śmietaną (zawiera mleko). |
Piątek 22.11.2024 r. | Bułka z ziarnem (zawiera pszenicę). Dżem, serek mozzarella (zawiera mleko),ser żółty (zawiera mleko), Warzywa. Herbata, kakao (zawiera mleko). | Owoce. | Zupa jarzynowa zabielana z ziemniakami na wywarze warzywnym ze świeżą natką pietruszki (zawiera seler, mleko). | Morszczuk pieczony w chrupiącej panierce, surówka warzywna, ryż zasmażany z warzywami. Woda. | Ciasteczka zbożowe czekoladowe (zawiera pszenicę), sok warzywno owocowy. |
*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.