Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 2325kwiecień 2025 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek
21.04.2025r.





Wtorek
22.04.2025r.





Środa
23.04.2025r.
Pieczywo pszenno-żytnie. Masło (zawiera mleko).
Szynka drobiowa, wiejska, ser żółty ( zawiera
mleko).
Warzywa.
Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenicę).
Owoce.Zupa jarzynowa zabielana z ziemniakami i cieciorką na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko).Makaron kolorowy (zawiera jajka, pszenice) z twarogiem (zawiera mleko), polany sosem truskawkowym.

Woda.



Hot dog (zawiera pszenica), z parówką z szynki.
Warzywa, Herbata ziołowa.
Czwartek
24.04.2025r.
Płatki kukurydziane z mlekiem. Bułka z ziarnem (zawiera pszenicę) ,masło (zawiera mleko) szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa.
Herbata.
Owoce.Barszcz ukraiński na wywarze warzywno -mięsnym (zawiera seler, mleko).Klopsy z mięsa wieprzowego
(zawiera pszenice, jajka) w sosie porowym (zawiera pszenice), ziemniaki z zieleniną, brokuł gotowany na parze.

Dieta wegetariańska: Klopsy warzywne
(zawiera pszenice, jajka) w sosie porowym
(zawiera pszenice), ziemniaki z zieleniną, brokuł gotowany na parze.

Kompot owocowy / woda
Chałka
(zawiera
pszenicę, mleko), z masłem (zawiera mleko) z dżemem.
Mleko.
Piątek
25.04.2025r.
Pieczywo mieszane (zawiera pszenice),Masło (zawiera mleko). Jajka na twardo. Ser żółty (zawiera mleko), dżem .
Warzywa.
Herbata, kakao (zawiera mleko).
Owoce.Zupa krem z dyni zabielana na wywarze warzywnym z mlekiem kokosowym (zawiera seler, mleko).Morszczuk pieczony w chrupiącej panierce, mini marchewka (zawiera pszenice), ziemniaki z zieleniną .

Woda.
Chipsy jabłkowe , jogurt pitny naturalny (zawiera mleko).

*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.