Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 2327czerwiec2025 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek
23.06.2025r.
Pieczywo mieszane(zawiera pszenicę). Masło
(zawiera mleko ) .Szynka drobiowa, wiejska, ser żółty
( zawiera mleko) .
Warzywa. Herbata, mleko.
Owoce.Zupa zacierkowa na wywarze warzywno – mięsnym(zawiera seler, pszenice, jajka).Strogonow wołowy z warzywami
(zawiera pszenice), kasza bulgur
( zawiera pszenice) ogórek mało solny .

Dieta wegetariańska :
Strogonow wegetariański z warzywami
(zawiera pszenice) ,kasza bulgur
( zawiera pszenice) ogórek mało solny .

Woda .
Shake bananowo czekoladowy na maślance ( zawiera mleko ).
Wafle kukurydziane .
Wtorek
24.06.2025r.
Zupa mleczna z płatkami owsianymi
(zawiera mleko). Grahamka (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty
( zawiera mleko ).
Warzywa. Herbata.
Owoce.Zupa pomidorowa z ryżem , zabielana na wywarze warzywno-mięsnym (zawiera seler, mleko).Kotlet schabowy w złocistej panierce
( zawiera pszenice ,jajko) surówka warzywna , ziemniaki z zieleniną .

Dieta wegetariańska: Sznycel wegetariański w złocistej panierce
( zawiera pszenice , soja , jajko),surówka warzywna, ziemniaki z zieleniną .

Kompot owocowy / woda.
Bułeczki maślane z kruszonką ( zawiera: mleko, pszenice),mleko.
Środa
25.06.2025r.
Pieczywo pszenne z siemieniem -razowe
(zawiera pszenicę), masło
(zawiera mleko). Szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty
( zawiera mleko).
Warzywa. Herbata, kakao (zawiera mleko).
Owoce.Zupa z soczewicy z papryką na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica ).Ryż gotowany na sypko z jabłkiem prażonym z cynamonem, polane jogurtem

Woda.
Hot dog (zawiera pszenica), z parówką z szynki.
Warzywa, Herbata ziołowa.
Czwartek 26.06.2025r.Płatki kukurydziane z mlekiem . Bułka z ziarnem
(zawiera pszenicę),masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa. Herbata.
Owoce.Zupa z kapusty białej z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, mleko ) .Pulpety z mięsa indyczego ( zawiera pszenicę, jajka ) w sosie porowym , ziemniaki z zieleniną, surówka warzywna.

Dieta wegetariańska: Pulpety warzywne
( zawiera pszenicę, jajka) w sosie porowym
( zawiera pszenicę,mleko) , ziemniaki z zieleniną , surówka warzywna.

Kompot owocowy / woda.
Taca owoców (winogrono, arbuz , pomarańcza)
Piątek
27.06.2025r.
Pieczywo mieszane (zawiera pszenice), jajecznica
(zawiera: jajka). Ser żółty (zawiera mleko), serek topiony, dżem .
Warzywa. Herbata, kawa zbożowa
(zawiera mleko,pszenice).
Owoce.Botwinka z ziemniakami na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko).Ryba pieczona w chrupiącej panierce (zawiera jajko, pszenica, ryba) kolba kukurydzy ,ziemniaki z zieleniną .

Woda.
Chrupki kukurydziane . Soczek owocowy .

JADŁOSPIS NA 1618czerwiec2025 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek
16.06.2025r.
Pieczywo mieszane (zawiera pszenicę) . Masło (zawiera mleko ). Szynka drobiowa, wiejska, ser żółty
( zawiera mleko).
Warzywa. Herbata, mleko.
Owoce.Zupa ryżówka z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, mleko).Gulasz z udźca indyka w sosie własnym
( zawiera pszenice), warzywa gotowane na parze , ziemniaki z zieleniną .

Dieta wegetariańska: Gulasz warzywny z fasolą czerwoną w sosie własnym
( zawiera pszenice), warzywa gotowane na parze ,ziemniaki z zieleniną .

Woda.
Koktajl mlecznojogurtowy
owocowy.
Wafle ryżowe.
Wtorek
17.06.2025r.
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi (zawiera mleko). Bułka z dynią (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty
( zawiera mleko ).
Warzywa. Herbata
Owoce.Żurek z kiełbasą i ziemniakami na wywarze warzywno mięsnym (zawiera seler,mleko, pszenicę).Pierogi z mięsem okraszone cebulką (zawiera pszenicę, seler),surówka wiosenna.

Dieta wegetariańska : Pierogi ze szpinakiem okraszone cebulką (zawiera pszenicę, seler), surówka wiosenna.

Kompot owocowy / woda.
Pudding z tapioki na mleku owsianym z sosem owocowym .
Środa
18.06.2025r.
Pieczywo pszenne z siemieniem -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko). Szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty
( zawiera mleko).
Warzywa. Herbata,kakao
( zawiera mleko).
Owoce.Zupa grochówka na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica).Makaron kolorowy (zawiera jajka, pszenice) z twarogiem
(zawiera mleko), polany sosem truskawkowym. Woda.
Tosty pełnoziarniste (zawiera pszenice) z szynką i żółtym serem (zawiera mleko), z sosem pomidorowym.
Herbata.
Czwartek
19.06.2025r.





Piątek
20.06.2025r.





*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.