Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 20 –24 styczeń 2025 r.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek
20.01.2025 r.
Pieczywo pszenno żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, szynka wiejska, pasztet, ser żółty(zawiera mleko).
Warzywa. Herbata, mleko.
OwoceZupa kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler). .Pierogi z mięsem okraszone cebulką (zawiera pszenicę, seler, soja), surówka meksykańska.

Dieta wegetariańska : Pierogi ze szpinakiem i serem feta okraszone cebulką (zawiera pszenicę, seler, ), surówka meksykańska. Woda.
Jogurt naturalny
( zawiera mleko) z sosem owocowym i granolą czekoladową
( zawiera pszenicę ).
Wtorek
21.01.2025 r.
Zupa mleczna z płatkami owsianym (zawiera mleko). Grahamka (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa,sucha krakowska , ser żółty
( zawiera mleko ).
Warzywa. Herbata.
Owoce..Zupa kalafiorowa zabielana na wywarze warzywno – mięsnym.(zawieraseler, mleko).Sznycel drobiowy w złocistej panierce,(zawiera pszenica, jajka) surówka z czerwonej kapusty, ziemniaki z zieleniną.

Dieta wegetariańska: Sznycel wegetariański w złocistej panierce (zawiera pszenica, jajko, soja), surówka z czerwonej kapusty, ziemniaki z zieleniną.
Kompot owocowy/ woda
Rogaliki drożdżowe z budyniem
( zawiera mleko) , mleko.
Środa
22.01.2025 r.
Pieczywo pszenno -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko ). Szynka drobiowa, wiejska, pasztet, ser żółty ( zawiera mleko).
Warzywa. Herbata, kawa zbożowa
( zawiera pszenicę , mleko ).
Owoce.Grochówka na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica).Racuchy drożdżowe z jabłkiem (zawiera pszenica , mleko, jajko) polane jogurtem .

Woda.
Hot dog (zawiera pszenica), z parówką z szynki. Warzywa, Herbata ziołowa.

Czwartek
23.01.2025 r.
Kulki czekoladowe z mlekiem . Pieczywo pszenno -razowe (zawiera pszenicę),masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa. Herbata.
Owoce.Krupnik z kaszą jęczmienną na wywarze warzywno – mięsnym
(zawiera
seler, pszenice).
Kurczak w sosie słodko -kwaśnym z warzywami i ryżem .
Dieta wegetariańska : Cieciorka w sosie słodko-kwaśnym z warzywami i ryżem. Kompot owocowy / woda
Kisiel owocowy, biszkopty (zawiera pszenice).
Piątek
24.01.2025 r.
Bułka pszenna (zawiera pszenice), jajko gotowane na twardo, ser żółty,
( zawiera mleko), ser topiony
( zawiera mleko).
Warzywa. Herbata, kakao (zawiera mleko).
Owoce.Zupa krem z dyni zabielana na wywarze warzywnym z mlekiem kokosowym (zawiera seler, mleko).Filet z mintaja pieczony w panierce, fasolka szparagowa gotowana na parze, ziemniaki z zieleniną.
Woda.
Serek owocowy (zawiera mleko). Podpłomyk orkiszowy bez cukru (zawiera pszenice, mleko).

JADŁOSPIS NA 13 –17 styczeń 2025 r.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek 13.01.2025 r.
Pieczywo pszenno –żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, sucha krakowska, szynka wieprzowa, ser żółty(zawiera mleko).
Warzywa. Herbata,kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenica)
OwoceZupa koperkowa zabielana na wywarze warzywno – mięsnym.(zawiera seler, mleko).Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera seler) pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko).
Dieta wegetariańska: Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne (zawiera seler) z pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko).
Woda.
Shake bananowo czekoladowy na maślance ( zawiera mleko).
Wafle kukurydziane .
Wtorek
14.01.2025 r.
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi (zawiera mleko). Grahamka (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty ( zawiera mleko ).
Warzywa. Herbata.
Owoce.Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, mleko)Pieczone podudzie z kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej , ziemniaki z zieleniną.
Dieta wegetariańska : Kotlety z tofu ( zawiera pszenicę , jajka, soja), surówka z kapusty pekińskiej, ziemniaki z zieleniną. Lemoniada imbirowa / woda.
Bułeczki maślane z kruszonką ( zawiera: mleko, pszenice) z masłem, dżemem owocowym. Herbata ziołowa.
Środa
15.01.2025 r.
Pieczywo pszenno -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko ). Szynka drobiowa, wiejska, pasztet, ser żółty ( zawiera mleko).
Warzywa. Herbata,mleko.
Owoce.Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami i kaszą pęczak na wywarze warzywnym (zawiera seler, pszenica )Naleśniki z białym serem (zawiera pszenica , mleko, jajko) z musem brzoskwiniowym.

Woda.
Tosty pełnoziarniste (zawiera pszenice) z szynką i żółtym serem (zawiera mleko), z sosem pomidorowym. Herbata.
Czwartek 16.01.2025 r.Płatki kukurydziane z mlekiem . Pieczywo mieszane (zawiera pszenicę),masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa. Herbata.
Owoce.Zupa literkowa na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera seler, pszenica, jajka).Klopsy z mięsa wieprzowego
( zawiera pszenice, jajka) w sosie pieczarkowym, kasza kuskus (zawiera pszenicę) , surówka warzywna.
Dieta wegetariańska: Klopsy warzywne
( zawiera pszenice, jajka) w sosie pieczarkowym
( zawiera pszenice,mleko)
kasza kuskus (zawiera pszenicę) ,surówka warzywna.
Kompot owocowy / woda.
Budyń śmietankowy
( zawiera mleko), z owocami.
Piątek
17.01.2025 r.
Bułka z ziarnem (zawiera pszenicę ). Dżem , serek mozzarella (zawiera mleko),ser żółty (zawiera mleko),
Warzywa. Herbata,kakao (zawiera mleko).
Owoce.Zupa szczawiowa zabielana z jajkiem na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko, jajko).Morszczuk pieczony w chrupiącej panierce, surówka warzywna,ziemniaki z zieleniną .
Woda.
Ciasteczka zbożowe czekoladowe (zawiera pszenicę), sok warzywno owocowy.

*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.