Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 18 –22 listopad 2024 r.

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek
18.11.2024 r.
Pieczywo pszenno-żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, sucha krakowska, szynka wieprzowa, ser żółty(zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata, kawa zbożowa (zawiera: mleko, pszenica)
OwoceZupa koperkowa zabielana na wywarze warzywno– mięsnym.(zawiera: seler, mleko).Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera: seler) pomidorami, z serem żółtym (zawiera: mleko).

Dieta wegetariańska : Spaghetti razowe (zawiera pszenice), warzywne (zawiera seler) z pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko).
Woda.
Koktajl mleczno-owocowy (zawiera: mleko).
Wafle ryżowe.
Wtorek
19.11.2024 r.
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi (zawiera mleko).
Grahamka (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty (zawiera: mleko).
Warzywa.
Herbata.
Owoce.Zupa ogórkowa zabielana na wywarze warzywno – mięsnym (zawiera: seler, pszenica, mleko)Pieczone podudzie z kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej , ziemniaki z zieleniną.

Dieta wegetariańska : Kotlety z tofu (zawiera pszenicę , jajka, soja), surówka z kapusty pekińskiej, ziemniaki z zieleniną.

Kompot owocowy / woda.
Bułeczki maślane z kruszonką (zawiera: mleko, pszenice) z masłem, dżemem owocowym.
Herbata ziołowa.
Środa
20.11.2024 r.
Pieczywo pszenno-razowe (zawiera: pszenicę), masło (zawiera: mleko). Szynka drobiowa, wiejska, pasztet, ser żółty (zawiera: mleko).
Warzywa. Herbata, mleko.
Owoce.Grochówka na wywarze warzywnym (zawiera: seler, pszenica).Naleśniki z białym serem (zawiera: pszenica , mleko, jajko) z musem brzoskwiniowym.

Woda.
Tosty pełnoziarniste (zawiera pszenice) z szynką i żółtym serem (zawiera: mleko), z sosem pomidorowy. Herbata.
Czwartek
21.11.2024 r.
Płatki kukurydziane z mlekiem.
Pieczywo mieszane (zawiera: pszenicę), masło (zawiera mleko) szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata.
Owoce.Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera: seler, mleko)Strogonow wołowy z warzywami (zawiera: pszenice), kopytka (zawiera: pszenice, jajko) ogórek kwaszony.

Dieta wegetariańska: Strogonow wegetariański z warzywami (zawiera: pszenice) ,kopytka (zawiera: pszenice, jajko) ogórek kwaszony .

Kompot owocowy/woda
Galaretka owocowa z borówką i bitą śmietaną (zawiera mleko).
Piątek
22.11.2024 r.
Bułka z ziarnem (zawiera pszenicę). Dżem, serek mozzarella (zawiera mleko),ser żółty (zawiera mleko),
Warzywa.
Herbata, kakao (zawiera mleko).
Owoce.Zupa jarzynowa zabielana z ziemniakami na wywarze warzywnym ze świeżą natką pietruszki (zawiera seler, mleko).Morszczuk pieczony w chrupiącej panierce, surówka warzywna, ryż zasmażany z warzywami.

Woda.
Ciasteczka zbożowe czekoladowe (zawiera pszenicę),
sok warzywno owocowy.

*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.