Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 12 – 16 maj 2025 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek
12.05.2025r.
Pieczywo mieszane (zawiera pszenicę) .Masło (zawiera mleko). Szynka drobiowa, wiejska, ser żółty (zawiera mleko)
Warzywa.
Herbata, mleko.
Owoce.Zupa ryżowa na wywarze warzywno – mięsnym.(zawiera: seler).Spaghetti razowe (zawiera pszenicę), warzywne z mięsem wieprzowym (zawiera seler) pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko).

Dieta wegetariańska : Spaghetti razowe (zawiera pszenicę), warzywne (zawiera seler) z pomidorami, z serem żółtym (zawiera mleko).

Woda.
Shake bananowo czekoladowy na maślance (zawiera mleko). Wafle kukurydziane .
Wtorek
13.05.2025r.
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi (zawiera mleko).
Grahamka (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko)szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty (zawiera mleko ).
Warzywa.
Herbata.
Owoce.Zupa literkowa na wywarze warzywno – mięsnym(zawiera seler, pszenica, jajka).Kotlet pożarski z mięsa drobiowego ( zawiera pszenicę , jajka), ziemniaki z zieleniną, kolba kukurydzy.

Napój owocowy / woda
Serek owocowy (zawiera mleko), chrupki kukurydziane.
Środa
14.05.2025
Pieczywo pszenne z siemieniem -razowe (zawiera pszenicę), masło (zawiera mleko). Szynka drobiowa, szynka wieprzowa, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata, kakao (zawiera mleko).
Owoce.Zupa meksykańska z ziemniakami na wywarze warzywnym (zawiera seler).Makaron kolorowy (zawiera jajka, pszenice) z twarogiem (zawiera mleko), polany sosem truskawkowym.

Woda.
Tortille z szynką i żółtym serem (zawiera pszenica, mleko). Sos pomidorowy.
Warzywa.
Herbata.
Czwartek
15.05.2025r.
Płatki kukurydziane z mlekiem.
Bułka z ziarnem (zawiera pszenicę),masło (zawiera mleko) szynka drobiowa, sucha krakowska, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa.
Herbata.
Owoce.Zupa pieczarkowa zabielana z ziemniakami na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, mleko).Klopsiki (zawiera pszenicę, jajka) wieprzowe w sosie śmietanowo koperkowym, ziemniaki, surówka ze świeżych warzyw.

Kompot owocowy/ woda.
Bułeczki maślane z kruszonką ( zawiera: mleko, pszenice) z masłem, dżemem owocowym.
Mleko.
Piątek
16.05.2025r.
Pieczywo mieszane (zawiera pszenice), jajecznica (zawiera: jajka). Ser żółty (zawiera mleko), serek topiony, dżem.
Warzywa.
Herbata, kawa zbożowa (zawiera mleko, pszenice).
Owoce.Zupa krem z brokułu na wywarze warzywnym (zawiera: seler, mleko).Ryba morszczuk pieczona w chrupiącej panierce, ryż, surówka wiosenna z kapusty .

Woda.
Andruty (zawiera pszenica), soczek wieloowocowy.

*Jadłospis z przyczyn nie zależnych może ulec zmianie .

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.