Serdecznie zapraszam wszystkich Uczniów naszej szkoły oraz Szanownych Rodziców do wzięcia udziału w II edycji wyzwania: Zdrowa śniadaniówka.

Oto szczegóły:

POSTANOWIENIA OGÓLNE

  1. Organizatorem konkursu jest Szkoła Podstawowa im.gen. Mariusza Zaruskiego w Zielonkach-Parceli.
  2. Koordynatorem wyzwania jest Joanna Barska.
  3. Konkurs przeznaczony dla wszystkich uczniów.
  4. Czas trwania: 21 marca – 6 czerwca 2023 roku.
  5. Celem wyzwania jest:

– promowanie zdrowego stylu odżywiania się;

– edukacja żywieniowa dzieci jak i rodziców;

– ograniczenie w codziennej diecie szkodliwych przekąsek;

– zachęcanie do samodzielnego i świadomego przygotowywania posiłków.

ZASADY KONKURSU

  1. Zdrowa śniadaniówka powinna zawierać minimum w 50% swej zawartości warzywa lub owoce w dowolnej postaci: sałatki, koktajle, farsze warzywne (np. w naleśnikach), placki warzywne, warzywa gotowane oraz świeże np. w słupkach, pasty warzywne.
  2. Pieczywo lub inne mączne produkty (naleśniki, tortille, makaron) jedynie z mąk pełnoziarnistych. Białe pieczywo z mąki wysoko oczyszczonej nie będzie uznawane.
  3. Produkty bogate w biało i tłuszcze takie jak: mięso, jajka, nabiał, ryby, orzechy i nasiona są mile widziane w zdrowej śniadaniówce.
  4. Zdrowa śniadaniówka nie zawiera cukru, słodyczy, słonych przekąsek, słodzonych napojów w tym soków. Wyjątkiem może być sok świeżo wyciskany w domu.
  5. Dziecko powinno wiedzieć z jakiej mąki jest jego kanapka.
  6. Każdy uczeń który zaprezentował prawidłowo skomponowany posiłek otrzymuje punkt z zachowania za udział w konkursie.
  7. Uczniowie mogą zbierać wpisy za okazane śniadanie do paszportów.
  8. Śniadaniówkę można prezentować w każdy wtorek od 7.00 – 13.00 na świetlicy (u pań: Anety Wachulak lub Joanny Barskiej).
  9. Wypełnione paszporty składamy w terminie: 6.06 – 12.06.2023 do p. Joanny Barskiej.

 NAGRODY

 Osoby z największą ilością wpisów w paszporcie zostaną nagrodzone. Za każde okazanie zdrowego   śniadania uczeń otrzyma punkt z zachowania.

 UWAGI

Podczas pierwszej edycji konkursu zaobserwowaliśmy u dzieci trudności w rozróżnianiu rodzaju     pieczywa.  

Ważne jest aby dziecko wiedziało, czy jego kanapka jest z mąki pszennej, żytniej czy orkiszowej oraz czy jest to mąka pszenna oczyszczona czy z pełnego przemiału (graham, razowe pieczywo).

Sama kanapka z liściem sałaty lub plasterkiem pomidora nie będzie zaliczana.

Proszę pamiętać o czytaniu składu pakowanych produktów.

Zapraszamy do dbania o zdrowie 🙂

Joanna Barska