Serdecznie zapraszam wszystkich Uczniów naszej szkoły oraz Szanownych Rodziców do wzięcia udziału w II edycji wyzwania: Zdrowa śniadaniówka.
Oto szczegóły:
POSTANOWIENIA OGÓLNE
- Organizatorem konkursu jest Szkoła Podstawowa im.gen. Mariusza Zaruskiego w Zielonkach-Parceli.
- Koordynatorem wyzwania jest Joanna Barska.
- Konkurs przeznaczony dla wszystkich uczniów.
- Czas trwania: 21 marca – 6 czerwca 2023 roku.
- Celem wyzwania jest:
– promowanie zdrowego stylu odżywiania się;
– edukacja żywieniowa dzieci jak i rodziców;
– ograniczenie w codziennej diecie szkodliwych przekąsek;
– zachęcanie do samodzielnego i świadomego przygotowywania posiłków.
ZASADY KONKURSU
- Zdrowa śniadaniówka powinna zawierać minimum w 50% swej zawartości warzywa lub owoce w dowolnej postaci: sałatki, koktajle, farsze warzywne (np. w naleśnikach), placki warzywne, warzywa gotowane oraz świeże np. w słupkach, pasty warzywne.
- Pieczywo lub inne mączne produkty (naleśniki, tortille, makaron) jedynie z mąk pełnoziarnistych. Białe pieczywo z mąki wysoko oczyszczonej nie będzie uznawane.
- Produkty bogate w biało i tłuszcze takie jak: mięso, jajka, nabiał, ryby, orzechy i nasiona są mile widziane w zdrowej śniadaniówce.
- Zdrowa śniadaniówka nie zawiera cukru, słodyczy, słonych przekąsek, słodzonych napojów w tym soków. Wyjątkiem może być sok świeżo wyciskany w domu.
- Dziecko powinno wiedzieć z jakiej mąki jest jego kanapka.
- Każdy uczeń który zaprezentował prawidłowo skomponowany posiłek otrzymuje punkt z zachowania za udział w konkursie.
- Uczniowie mogą zbierać wpisy za okazane śniadanie do paszportów.
- Śniadaniówkę można prezentować w każdy wtorek od 7.00 – 13.00 na świetlicy (u pań: Anety Wachulak lub Joanny Barskiej).
- Wypełnione paszporty składamy w terminie: 6.06 – 12.06.2023 do p. Joanny Barskiej.
NAGRODY
Osoby z największą ilością wpisów w paszporcie zostaną nagrodzone. Za każde okazanie zdrowego śniadania uczeń otrzyma punkt z zachowania.
UWAGI
Podczas pierwszej edycji konkursu zaobserwowaliśmy u dzieci trudności w rozróżnianiu rodzaju pieczywa.
Ważne jest aby dziecko wiedziało, czy jego kanapka jest z mąki pszennej, żytniej czy orkiszowej oraz czy jest to mąka pszenna oczyszczona czy z pełnego przemiału (graham, razowe pieczywo).
Sama kanapka z liściem sałaty lub plasterkiem pomidora nie będzie zaliczana.
Proszę pamiętać o czytaniu składu pakowanych produktów.
Zapraszamy do dbania o zdrowie 🙂
Joanna Barska