JADŁOSPIS NA 3 – 5 kwiecień 2024 rok
Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.
Śniadanie | II śniadanie | Zupa | Drugie danie | Podwieczorek | |
Poniedziałek 1.04.2024r. | |||||
Wtorek 2.04.2024r. | |||||
Środa 3.04.2024r. | Pieczywo pszenno żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, salami, szynka wiejska, serek żółty(zawiera mleko). Warzywa. Herbata,mleko. | Owoce. | Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko). | Kluski leniwe (zawiera jajka, pszenicę) z bułką tartą(zawiera pszenica), surówka z marchewką i jabłkiem. Woda. | Grahamka (zawiera pszenice),masło(zawiera mleko) szynka wiejska, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa. Herbata. |
Czwartek. 4.04.2024r. | Płatki ryżowe (zawiera pszenice) na mleku. Pieczywo pszenne, masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, ser żółty (zawiera mleko). Warzywa Herbata. | Owoce | Zupa zacierkowa na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, pszenica, jajko). | Leczo warzywne z mięsem z indyka , kasza kuskus (zawiera pszenicę). Dieta wegetariańska : Leczo warzywne z fasolą czerwoną , kasza kuskus (zawiera pszenicę). Kompot / woda. | Taca owoców(winogrono, kiwi , pomarańcza) |
Piątek 5.04.2024r. | Bułka z ziarnem (zawiera pszenicę). Dżem , serek mozzarella (zawiera mleko),ser żółty (zawiera mleko), Warzywa. Herbata,kakao (zawiera mleko). | Owoce | Zupa krem z pomidorów na wywarze warzywnym ( zawiera seler, mleko) | Ziemniaki z koperkiem, paluszki rybne z mintaja w panierce (zawiera pszenica, jajko), surówka z kapusty kiszonej . Woda. | Jogurt pitny owocowy (zawiera mleko), chrupki kukurydziane. |
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.