Tygodniowe menu

JADŁOSPIS NA 3 – 5 kwiecień 2024 rok

Alergeny zostały wyróżnione na jadłospisie.


ŚniadanieII śniadanieZupaDrugie daniePodwieczorek
Poniedziałek 1.04.2024r.









Wtorek 2.04.2024r.




Środa 3.04.2024r.Pieczywo pszenno żytnie, masło (zawiera mleko), szynka drobiowa, salami, szynka wiejska, serek żółty(zawiera mleko).
Warzywa. Herbata,mleko.
Owoce.Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze warzywnym (zawiera seler, mleko).Kluski leniwe (zawiera jajka, pszenicę) z bułką tartą(zawiera pszenica), surówka z marchewką i jabłkiem.
Woda.
Grahamka (zawiera pszenice),masło(zawiera mleko) szynka wiejska, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa. Herbata.
Czwartek. 4.04.2024r.Płatki ryżowe (zawiera pszenice) na mleku. Pieczywo pszenne, masło (zawiera mleko), szynka wieprzowa, szynka drobiowa, ser żółty (zawiera mleko).
Warzywa Herbata.
OwoceZupa zacierkowa na wywarze warzywno- mięsnym (zawiera seler, pszenica, jajko).Leczo warzywne z mięsem z indyka , kasza kuskus (zawiera pszenicę).

Dieta wegetariańska :
Leczo warzywne z fasolą czerwoną , kasza kuskus (zawiera pszenicę).
Kompot / woda.
Taca owoców(winogrono, kiwi , pomarańcza)
Piątek 5.04.2024r.Bułka z ziarnem (zawiera pszenicę).
Dżem , serek mozzarella (zawiera mleko),ser żółty (zawiera mleko), Warzywa. Herbata,kakao (zawiera mleko).
OwoceZupa krem z pomidorów na wywarze warzywnym (
zawiera
seler, mleko)
Ziemniaki z koperkiem, paluszki rybne z mintaja
w panierce (zawiera pszenica, jajko), surówka z kapusty kiszonej .
Woda.
Jogurt pitny owocowy (zawiera mleko), chrupki kukurydziane.

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

ZAŁĄCZNIK II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.