W mazowieckim konkursie „Smak ekologicznej żywności” uczestniczyli uczniowie naszej szkoły Oskar i Stanisław.

Celem konkursu jest podniesienie świadomości ekologicznej oraz wiedzy o środowisku, w tym wiedzy o pszczołach i dzikich zapylaczach, pobudzenie zainteresowania żywnością podwyższonej jakości (tj. ekologiczną, regionalną, lokalną), popularyzacja racjonalnego odżywiania z rozwijaniem wrażliwości na produkty ekologiczne i nisko przetworzone u dzieci i młodzieży szkolnej, uświadamianie konieczności podejmowania działań na rzecz poszanowania żywności, podwyższenie wiedzy z zakresu żywności pochodzącej z Mazowsza, w tym produktów ekologicznych i mazowieckich produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Konkurs odbywał się w Muzeum Etnograficznym w Warszawie.

Uczniowie mieli niepowtarzalną okazję uczestniczyć w warsztatach zielarskich, podczas których wykonali własnoręcznie herbatki. Uczestniczyli w wystawie poświęconej dawnym narzędziom pracy oraz zwiedzili wystawę dotyczącą kultury Japonii. Za udział w konkursie nasi uczniowie otrzymali cenne nagrody. 

Anna Krysztoforska